/ Фото: AFP/TENGKU BAHAR
30/12/2021 u 11:39 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Опрез: Птичји грип бјесни Европом, врло вјероватно да постоји и у Црној Гори

Лијек за овај грип није пронађен и само је питање времена када ће се појавити неки нови талас

Свјетски медији брује да Европом бјесни епидемија која нема везе са коронавирусом. У питању је епидемија птичјег груипа, а стручњаци кажу да јој "краја нема на видику".

Орнитолог и еколог Дарко Савељић у разговору за Портал Дан упозорава да птичји грип сигурно постоји у Црној Гори и да треба бити јако опрезан. 

image

Савељић

Фото: Архива

- Тај вирус никад није ни нестао са планете земље. Када би анализирали дивље птице сигурно би се нашла нека која је вектор. Та птица живи са тим вирусом и не изгледа као обољела. То се може упоредити са човјеком који носи вирус херпеса у себи, али он се појави кад падне имунитет. На сличан начин и птице живе са тим вирусима, имуни систем им је доста јак и потискују га. Уколико би се десио неки помор или велика смртност на некој фарми, има разлога за панику- наводи Савељић. 

У Израелу алармантно, убијено пола милиона кокошки

Епидемија птичјег грипа највише је узела маха у Изарелу, а вирус који је већ убио хиљаде дивљих птица у тој земљи, може прећи на људе, упозорило је тамошње Министарство здравља 

У складу са тим, Министарство здравља је сугерисало да се пилетина и јаја купују искључиво на местима која имају ознаке за проверу исправности производа, као и да би "јаја и пилетину требало пажљиво припремати, одржавати хигијену и опрати руке након контакта” са њима.

У циљу спречавања могућег преношења инфекције на људе, Министарство пољопривреде је донело одлуку о уништавању "огромног броја птица".

Би Би Си је јавио да израелске власти убијају десетине хиљада ћурки у настојању да обуздају озбиљну епидемију птичјег грипа, да је више од 5.000 ждралова угинуло у резервату Хула, а да су локални пољопривредници били принуђени да убију пола милиона кокошки. То је довело до страха могуће несташице јаја, те да до сада није регистрован ниједан сучај преносе А(Х5Н1) на људе.

Прва епидемија птичјег грипа у Израелу пријављена је 18. новембра надомак резервата Хула, а у новембру су пријављени случајеви на двије живинарске фарме. 

Савељић појашњава да све модерне болести које су присутне у овом вијеку долазе из контакта са дивљим животињама и све су вирусне.

- Вирус САРС потиче од мајмуна, корона потиче како кажу стручњаци од слијепих мишева, тако да су и дивље и питоме животиње резервоари вируса. Птичји грип се чако се преноси на људе, од 2006. године је утврђен и никад није престао да буде актуелан- додаје он. 

Вакцине од короне пружају само минималну заштиту

Већина сојева птичјег грипа не прелази на људе, али брину сојеви Х5Н1 од 1997. године, Х7Н9 од 2013. године, Х5Н6 од 2014. године и Х5Н8 од 2016. године.

Он је примијетио је да је птичји грип раније изазвао озбиљне болести, а како овогодишње вакцине против грипа нису укључивале специфичну заштиту од птичјег грипа, вјероватно ће моћи да пруже само минималну заштиту.

Савељић наводи да се сваке друге године јавља неки нови вирус, па смо птичји почели да занемарујемо.

- Он није неутралисан, лијек за њега није пронађен и само је питање времена када ће се појавити неки нови талас- истиче Савељић.

image
Фото: XINHUA NEWS

Како се заштити од птичјег грипа?

Без икаквог контакта са дивљим птицама и животињама. Вирус живи на планети и дивље животиње су еволуционо надрасле те вирусе и постале имуне. 

Медији пишу да је епидемија птичјег грипа у Европи до сада најгора. Нови случајеви се откривају свакодневно и нису само дивље птице захваћене, Погођене земље се протежу од Финске до Фарских острваи Ирске, од Русије до Португала

Случајеви су такође пронађени у Kанади, Индији и Источној Азији.

Само у Њемачкој, 394 случаја откривена су код дивљих птица, укључујући патке, гуске, лабудове и галебове, а забиљежено је и 46 случајева на њемачким фармама.

Оно што додатно забрињава је да су откривени и случајеви међу сисарима, на примјер међу црвеним лисицама у Холандији и Финској, сивим фокама у Шведског, лучким фокама у Њемачкој и видрама у Финској.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 16:49