Potpisivanje memoranduma / - FOTO: NVO GREEN HOME
05/06/2023 u 16:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opština Kotor i "Green Home" zajedno protiv plastičnog otpada

Potpisan momorandum o saradnji povodom Dana zaštite životne sredine

Saradnja će obuhvatiti realizaciju dvije Inicijative "Zona smanjene upotrebe plastike“ koja za cilj ima uključivanje biznisa iz HORECA (hoteli, restorani i kafei) u smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu i „Zelene javne nabavke“ koja za cilj ima promovisanje strateške upotrebe zelenih javnih nabavki. Obje inicijative su dio projekta "Borba protiv plastike" za jednokratnu upotrebu u regionu Jadranskog mora koju Green Home sprovodi u saradnji sa MedWaves i GIZ.

– Opština Kotor izražava spremnost da sprovede aktivnosti kojima bi se smanjila upotreba plastike za jednokratnu upotrebu na način da se plastika zamjeni materijalima koji su prihvatljivi, kako bi se smanjio negativan uticaj na životnu sredinu – kazala je Bojana Petković, sektretarka za zaštitu prirodne i kulturne baštine Opštine Kotor.

– Kroz saradnju sa hotelima, restoranima i barovima sprovešćemo inicijativu Zona smanjene upotrebe plastike i sagledati sve mogućnosti za isključivanje predmeta od plastike za jednokratnu upotrebu iz primjene u ovim objektima. Sa Opštinom ćemo raditi i na unaprijeđenju sistema javnih nabavki na način da uključe kriterijume koji se odnose na zelene javne nabavke i tako smanje plastiku koji opština i sve institucije koje su osnovane od strane opštine Kotor nabavljaju“ – kazala je izvršna direktorica NVO "Green Home" Azra Vuković

Prema istraživanju The Mediterranean: Mare Plasticum, koje je sproveo IUCN, količina otpada od plastike koja se ne zbrinjava u Crnoj Gori iznosi 22.911t godišnje. Od ove količine, prema istom istraživanju, smatra se da 2.146t godišnje makroplastike završi u Sredozemnom moru, od čega je mikroplastike 37tona.

Crna Gora je treća po redu na listi država koje najviše doprinose količinama otpada u Sredozemnom moru.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. oktobar 2023 23:35