Opština Mojkovac / Milovan Novović
08/11/2023 u 14:19 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Opština Mojkovac: Ne isključujemo mogućnost referendumskog izjašnjavanja građana o otvaranju rudnika “Brskovo”

Vlada Crne Gore – nadležno ministarstvo, treba da inovira postojeći Nacrt DPP za prostor koncesionog područja Brskovo zajedno sa Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu, predlog je Opštine

Opština Mojkovac na čelu sa predsjednikom Veskom Delićem donijela je zaključke u vezi aktivnosti potencijalnog otvaranja rudnika “Brskovo”.

- U skladu sa strateškim opredjeljenjem opštine Mojkovac (razvoj industrije, poljoprivrede i turizma), vodeći brigu o demografskom i ekonomskom stanju Mojkovca te zaštiti životne sredine, Opština Mojkovac donijela je zaključke i predloge koji je uputila Vladi Crne Gore, odnosno premijeru Milojku Spajiću, kao i nadlažnim ministarstvima, navode iz Opštine.

Predstavljeni Nacrt DPP za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina - Brskovo je manjkav kao dokument i za dalju implementaciju može služiti samo kao polazna osnova, uz uvažavanje primjedbi koje je Opština Mojkovac dostavila Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

S tim u vezi, u konkretnom, predložili su sledeće:

1. Vlada Crne Gore – nadležno ministarstvo, treba da inovira postojeći Nacrt DPP za prostor koncesionog područja Brskovo zajedno sa Strateškom procjenom uticaja na životnu sredinu.

2. DPP i Strateška procjena uticaja na životnu sredinu treba da odgovore da li je ovaj projekat u koliziji sa  strateški važnim razvojnim projektom skijališta “Žarski” na mojkovačkoj strani Bjelasice sa posebnim osvrtom na rješavanje prašine u okviru ruže vjetrova za lokalitet kako bi bilo spriječeno potencijalno širenje prašine prema budućem ski centru kao i prema drugim naseljenim područjima.

3. Razmatranjem prethodno predlozenih dokumenata zaključeno je  da isti ne daju jasne i precizne odgovore na pitanja inteziteta buke, transporta materijala, režima transporta i upotrebe eksplozivnih sredstava i upravljanje otpadnim i drugim vodama.

4. Imajući u vidu da sada kroz koncesiono polje atmosferske vode prolaze kroz bivša rudarska okna i rijekom Rudnicom slivaju se u rijeku Taru i zagađuju je, pa u slučaju ne otvaranje rudnika (koji ovaj problem tretira) neophodno je uraditi projekat kojim bi se riješilo pitanje zagađenja.

5. U planskim dokumentima i ugovoru sa potencijalnim investitorima neophodno je utvrditi obavezu rekultivacije nakon završene faze eksploatacije.

6. U pogledu koncesione naknade ističemo da je ista niska i da je kroz zakonsku regulativu treba uvećati. Opština Mojkovac treba koncesionu naknadu da iskoristi u svrhu inplementacije razvojnih projekata.

7. Otvaranjem rudnika investitor se mora obavezati da prilikom zapošljavanja prioritet imaju stanovnici opštine Mojkovac kao i drugih opština sa sjevera Crne Gore.

8.  Zbog značajnog arheološkog lokaliteta Brskovo investitor se mora obavezati da finansira izgradnju muzeja za čuvanje i izlaganje arheoloških artefakata i sprovedenih istraživanja, kao i da finansira projektnu dokumentaciju i izgradnju replike Srednjovjekovnog Brskova u punoj veličini. Takođe, investitor se mora obavezati i da finansira izgradnju Memorijalnog centra “Junacima Mojkovačke bitke” na lokaciji koju odredi opština Mojkovac.

9. Opština Mojkovac ne isključuje mogućnost referendumskog izjašnjavanja građana o predmetnom pitanju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:23