Болница у Пљевљима (архива) / -Б.Је.
14/02/2022 u 07:18 h
Božidar JelovacBožidar Jelovac
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општој болници у Пљевљима фали 19 љекара, а све дуже листе чекања

Упут сам добио 24. јануара за преглед 5. маја. Свакако нијесам могао толико да чекам и пошао сам у приватну амбуланту, казао нам је један од пацијената Славиша Свркота

Иако из управе пљеваљске опште болнице тврде да пристижу љекари са специјализације и да ће се ситуација поправљати када је у питању недостатак љекара специјалиста, Пљевљаци на преглед код кардиолога чекају више од три мјесеца. Чекања има и код других специјалиста, али како су нам казали поједини пацијенти најдуже се чека код кардиолога. Пацијенти који су се љекарима обратили у јануару, преглед им је заказан за мај, јер тада тек постоје слободни термини.

– Упут сам добио 24. јануара за преглед код кардиолога 5. маја. Свакако нијесам могао толико да чекам и пошао сам у приватну амбуланту, казао нам је један од пацијената, Славиша Свркота.

Он нам је рекао да је то јако лоша појава и да је појединим пацијентима јако ризично да чекају дуго преглед.

– Позивам све оне који могу да утичу, да се број љекара специјалиста повећа и да се на тај начин олакша пацијентима, поручио је Свркота.

Од пацијента Марка, који је упут добио 25. јануара, дознали смо да му је преглед исто заказан за 5. мај.

image

Упут за контролу код кардиолога 5. маја

-Б.Је.

– Размислићу да ли да идем у приватну амбуланту и да платим преглед 50 еура. Ако будем могао, због границе и ограничених прелазака, поћи ћу у Пријепоље. Тамо је преглед 30 еура а притом сам имао добро искуство са тамошњим докторима, испричао је Марко.

Сви пацијенти не могу да иду у приватне амбуланте, јер немају новца да плате преглед.

– Моја пензија је мања од 200 еура. Не могу да издвојим новац за преглед, јер већ сваког мјесеца толико дам за лијекове, пожалила се пацијенткиња Милица, која је одбила да детаљније коментарише дуго чекање на преглед.

– Ако доживим мај, прегледаћу се. Ако не, онда ћу се вјечно излијечити. Што бих сада љутила докторе, закључила је Милица.

По осам пацијената у соби

Током прошле године, већ сада премијер у техничком мандату Здравко Кривокапић, је обишао пљеваљску болницу и дао обећање да ће се градити нови објекат болнице. Нажалост, од таквог обећања још нема ништа, посебно што још увјек није ни урађен пројекат новог објекта. Кривокапић је том приликом био шокиран, што у једној болничкој соби лежи по осам пацијената. Притом, на појединим одељењима, већ дужи низ година не постоје одвојене мушке и женске собе, већ се пацијенти смјештају по принципу, гдје има слободан кревет.

Од директора пљеваљске болнице Саше Грбовића, дознали смо да имају једног кардиолога и да се прегледи заказују за период када постоје слободни термини. Он нам је појаснио да су болници потребни и други љекари специјалисти.

– Потребна су нам три гинеколога, тренутно имамо само једног. Притом су нам потребна макар три интернисте, психијатар, три хирурга, очни љекар, инфектолог, уролог, два анестезиолога, ортопед, изјавио је Грбовић и појаснио да по једног психијатра и ортопеда пљеваљска болница има на специјализацији, као и да се њихов повратак очекује.

Он је казао и да би било добро да добију још два очна љекара, јер је један од љекара на дужем боловању.

– Имамо пет радиолога, од којих можемо да рачунамо само на двоје, јер су остали на дужим боловањима, навео је Грбовић.

– Нашој болници су потребна још два педијатра, епидемиолог и субспецијалисти - гастроентеролог и нефролог, рекао је Грбовић, додајући да се сада из других болница у Црној Гори доводе љекари, како би се ситуација поправила.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 12:47