Поворка поноса / - фото. ПР центар
27/09/2021 u 12:17 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Организатори Поворке поноса: Пренос уживо захтјева консултације са ЛГБТ заједницом и Одбором Монтенегро прајда

Како истичу, јавности је од раније познат њихов чврст став да се догађаји које организују не смију користити у дневно-политичке сврхе.

Организациони Одбор деветог Монтенегро Прајда захваљује на иницијативи за пренос овог догађаја на Јавном сервису, коју нисмо тражили нити смо о истој консултовани.

 - Поводом ове иницијативе, обавјештавамо ЛГБТИQ заједницу и јавност Црне Горе да се нико није обратио ЛГБТИQ особама које чине Одбор Монтенегро Прајда - ни они који су је предложили, ни представници Јавног сервиса. Подсјећамо чланицу Савјета РТЦГ која је предложила иницијативу, а што смо увјерени да она већ зна, да је једина адреса за било шта што се тиче Поворке поноса искључиво и само Одбор Монтенегро прајда - наводе Организатори. 

Поздрављају отвореност за пренос уживо Монтенегро Прајда на Јавном сервису, али скрећу пажњу на то да оваква иницијатива захтијева консултације са ЛГБТИQ заједницом и Одбором Прајда, с обзиром на чињеницу да сваке године Прајду присуствују и они чланови заједнице који не желе да буду приказани на телевизијама.

 - Такође, желимо да вјерујемо да ова иницијатива за пренос није узета у разматрање са намјером да буде обављен на Парламентарном каналу РТЦГ, јер овај догађај не организује Парламент. Позивамо све медије да извјештавају са Монтенегро Прајда, те да на сами дан Прајда у свом програму покажу подршку истицањем ЛГБТИQ заставе у углу екрана супротном логоу телевизије, те заставицама на столовима током свих емисија које буду емитоване уочи, током и након дана Прајда - наводе из Организационог одвора.

Како истичу, јавности је од раније познат њихов чврст став да се догађаји које организују не смију користити у дневно-политичке сврхе.

 - Тајминг ове одлуке нам отвара простор за сумње да се организација Прајда жели на неки начин политизовати, па позивамо и чланове Савјета да то не дозволе и томе не доприносе. Монтенегро Прајд је био жртва различитих покушаја злоупотреба од стране различитих политичких структура небројено пуно пута од свог утемељења 2013. године, те све до данас. Сваком покушају смо се одупрли и наставићемо да пружамо снажан отпор према свакоме ко жели на било који начин да злоупотребљава наша основна људска права. Порука коју је ЛГБТИQ заједница на прајду већ слала „Не преко наших леђа!“ и даље стоји - додају они.

Одбор деветог Монтенегро Прајда остаје отворен за сарадњу са свим медијима, док год узиму у обзир потребе и изложеност ЛГБТИQ заједнице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:31