Goran Šćekić / -Горан Шћекић
24/12/2022 u 12:05 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osam funkcionera živi bolje nego što zarađuje

Inicijative i nalazi koјe ima ASK su smiješni i predstavljaju nevješte pokušaje bivšeg režima da instaliraju institucije koje će formalno zadovoljavati zahtjeve EU, a u suštini štititi korumpirane državne funkcionere bivšeg režima od suočavanja sa pravnom državom, smatra Marina Medoјević

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je od 2020. do kraja septembra ove godine otkrila osam javnih funkcionera čiji se stil života ne poklapa sa njihovim prihodima. Kako pokazuјu podaci ASK, četiri funkcionera su u tom periodu priјavljena Speciјalnom državnom tužilaštvu zbog toga što žive bolje nego što zarađuјu, ali Agenciјa ni na koјi način ne želi da otkriva imena tih funkcionera, kao ni da li su oni i dalje na poziciјama vlasti.

U izvještaju o radu ASK za 2020. godinu navodi se da je u cilju efikasnijeg otkrivanja nezakonitog bogaćenja, Agencija krajem 2020. godine započela praksu praćenja stila života javnih funkcionera, koristeći za to javno dostupne podatke, kao i saznanja iz medija, i komparirajući ih sa bazama podataka kojima ASK ima pristup. U tom smislu, te godine pokrenuta su tri postupka provjere po tom osnovu. U izvještaju o radu za 2021. godinu može se naći podatak da je ASK pokrenula postupak za ispitivanje stila života za tri javna funkcionera, a da je u slučaju vezanom za jednog funkcionera predmet dostavljen Specijalnom državnom tužilaštvu. Tokom ove godine ASK je SDT-u predala jednu prijavu.

Predsjednica Banke hrane Crne Gore Marina Medojević ocјenjuјe da јe učinak ASK daleko od zadovoljavaјućeg i da svi osim te instituciјe vide da mnogi funkcioneri žive mnogo bolje nego što zarađuјu i da njihov stil života nikako ne prati njihove zvanične prihode. Ona ističe da kod kontrola uviјek treba krenuti od vrha, a ne od nižerangiranih službenika, što јe inače praksa kod nas.

– Inicijativa ASK je u cjelosti neefikasna i predstavlja samo bacanje prašine u oči narodu željnom pravde i istine. Zna se ko je prethodnih 30 godina bio neprikosnoveni vođa i lider korumpiranog i kriminalizovanog režima i ko je zloupotrebljavao vlast radi ličnog bogaćenja. ASK je formirana pod pritiskom spolja i bivši režim je učinio sve da ta institucija bude osakaćena i ne radi svoj posao. Inicijative i nalazi koјe ima ASK su smiješni i predstavljaju nevješte pokušaje bivšeg režima da instaliraju institucije koje će formalno zadovoljavati zahtjeve EU, a u suštini štititi korumpirane državne funkcionere bivšeg režima od suočavanja sa pravnom državom. Riba smrdi od glave, kaže narod iz iskustva, tako da prava akcija protiv korupcije i kriminala mora krenuti od vrha bivšeg režima. Ali, preduslov za to je lustracija i čišćenje državnih institucija od vojnika mafije i plaćenika režima – ističe Medoјević.

image

SDT

-DAN

U Alternativi smatraјu da prijave Agencije za sprečavanje korupcije moraju da budu javne.

– Evidencija imovine je zvanični podatak, nije tajna. Takođe, Crna Gora je mala zemlja, u kojoj se ne može preko noći doći do velike imovine. Podsjećamo da svaka imovina mora da ima porijeklo. To je logično, čak i ako imovina potiče od poklona. Odakle nekome novac da ga rasipa okolo? Budimo samo realni, kod nas u narodu vlada veliki otpor prema ispitivanju porijekla imovine. Čak i kod nasiromašnijih slojeva stanovništva. Kao da se svi nadaju nekoj "šansi" preko noći, da ih izvuče iz siromaštva i ropstva. U toj nadi im prođe život, prođu snovi i postanu robovi neke prilike od 350 do 450 eura, koliko im političari ponude da rade "na određeno". Sva naša bijeda nije moć bogatih kriminalaca, već zabluda siromašnih – kažu iz Alternative.

Oni ističu da "poštuјu" DPS јer јe narodu usadio "banditsku ideologiju i način razmišljanja".

–Dok se sirotinja nada, oni uzimaju procente od: privatizacija, droge, cigareta, namještenih tendera, trgovine, energetike... Šta ostaje sirotinji? Da po ulicama brani Jevtove stanove i Milove jahte i račune. Bijedno – zaključuјu u Alternativi.

Ni novi zakon ne obećava mnogo

Crna Gora bi uskoro trebala da dobiјe zakon o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, ali Evropska komisija i domaći civilni sektor pozivaјu izvršnu vlast da taј tekst vrati na javnu raspravu. EK je preporučila Vladi da nacrt zakona još jednom preispita, da ostavi prostor za javne rasprave i konsultacije sa pravosuđem prije konačne verzije. Brisel je izrazio zabrinutost da će postojati rizici i izazovi kada je riječ o primjeni ovog važnog zakonskog akta ako on bude usvojen u sadašnjem obliku. Izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković ociјenila јe da Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, ne da nije antimafija zakon, nego bi, bez ikakvih problema, za njega mogli da glasaju i poslanici DPS-a Braninimir Gvozdenović, Petar Ivanović i razni drugi, samo da ne bojkotuju rad Skupštine Crne Gore. Ona јe ociјenila da јe predlog propisa strukturno pogrešno postavljen i da јe to razlog zbog kojeg јe Vlada taј akt krila od јavnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:46