БАЛЕТСКИ СТУДИО / - ФОТО: ПР ЦЕНТАР
24/12/2021 u 11:26 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Основан Балетски студио под окриљем Музичког центра

Пословна директорица МЦЦГ, Исидора Дамjановић наjавила jе да ће послиjе празника почети пробле балетског студиjа, посjећаjући да jе МЦЦГ обезбиjедио комплетну инфраструктуру и услове за његов рад.

Балетски студио, коjи броjи осам чланица, формиран jе у оквиру Музичког центра Црне Горе (МЦЦГ), а прва представа планирана jе за 29. април, саопштено jе након аудициjе коjа jе одржана поводом приjема чланова за таj студио.  

Професор, балетски играч, кореограф и директор Културног центра Београда, Александар Илић, коjи jе био члан комисиjе за избор чланова балетског студиjа, казао jе да jе аудициjа била конципирана на начин што jе у првом диjелу одржан класични балетски час гдjе су чланови комисиjе имали прилику да виде предиспозициjе кандидата, оциjене њихову сценичност, музикалност и памћење вjежби, док jе у другом диjелу оциjењиван слободниjи израз у оквиру савремене игре.

- Када се започиње jедан нови балетски или плесни ансамбл, увиjек ту одступамо од jединственог система оцjењивања. Потребно jе пронаћи уjедначеност, што jе важно за jедан ансамбл, и да видимо како оне функционишу заjедно, да видимо енергиjу коjа се ствара између дjевоjака коjе су на аудициjи - рекао jе Илић.

Оциjенио jе да у овом тренутку постоjи основа да се започне грађење плесне представе.

Пословна директорица МЦЦГ, Исидора Дамjановић, рекла jе да су се у током аудициjе за избор чланова ансамбла балетског студиjа водили критериjумима коjе су одредили чланови комисиjе коjи су доказани професионалци у балету.

- Прву представу планирали смо 29. априла на Дан плеса. Радићемо пет пута седмично класични и савремени балет, са кореографом и стручним консултантом Викториjом Стругар. Ово jе за нас нешто потпуно ново. Будући да смо веома озбиљно осмилслили рад балетског студиjа, надам се да ћемо имати позитивне резултате и позитиван приjем код публике и да jе оваj балетски студио само зачетак jедног великон ансамбла коjи треба да има Црна Гора, наша култура и наш град. Мислим да то публика очекуjе од кровне музичке институциjе каква jе МЦЦГ - истакла jе Дамjановић.

Наjавила jе да ће послиjе празника почети пробле балетског студиjа, посjећаjући да jе МЦЦГ обезбиjедио комплетну инфраструктуру и услове за његов рад.

Руководитељка службе маркетинга и комуникациjа - ПР  у МЦЦГ,  Jелена Jовановић Николић, казала jе да ће балерине, коjе су дио ансамбла, имати велики и одговоран задатак, с обзиром да ће Балетски студио дjеловати под окриљем институциjе.

- С обзиром да се у Црноj Гори не можемо похвалити балетском традициjом, као ни инфратструктуром за оно што би подразумиjевало извођење балета, са нама су на аудициjи били присутни стручњаци, реномирани професори балета коjи су дошли из Београда, и коjи ће своjим знањем и умиjећем покушати и истраjати и томе да уз домаће снаге коjе имамо када jе у питању балет, поставе темеље за оно што би могло у будућности да буде нови и веома занимљим умjетнички подухват у нашоj земљи - рекла jе Jовановић Николић.

Наставница балета у Умjетничкоj школи за музику и балет "Васа Павић" , Викториjа Стругар, рекла jе да jе jако срећна и поносна што се формира балетски студио под окриљем МЦЦГ.

- Толико година смо чекали да се оваква ствар деси. Прво смо чекали отварање средње балетске школе, коjа jе приjе 14 година почела са радом, и сад имамо наших матураната, дjевоjчица и дjеоваjака коjе су завршиле средњу балетску школу, као и шест матуранткиња коjе су се приjавиле на аудициjу. Стекли су се услови да се ова професиjа коначно прошири и да та дjеца коjа заврше средњу балетску школу, имаjу гдjе даље да наставе да се баве балетом. Оваj балетски студио МЦЦГ jе савршена идеjа - истакла jе Стругар.

Поред Илића, Дамjановић и Jовановић Николић, чланови комисиjе за избор балетског студиjа су били и професорица и педагог класичног балета Ива Боjовић Петковић и професорица у Умjетничкоj школи за музику и балет "Васа Павић" мр Мања Павићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:04