Poliklinika,Klinicki centar Crne Gore / POLIKLINIKA,KLINICKI CENTAR CRNE GORE-LAZAR RUZIC
18/06/2021 u 07:03 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Особе са цистичном фиброзом без терапије

Не желимо да дjеца више умиру због ове болести, оваj лиjек им jе неопходан, апелуjе Вуjковић, предсједник Удружења за помоћ особама са тешким обољењима

Обољела дјеца и одрасли од цистичне фиброзе, којих је 31, немају адекватне услове за лијечње и потребну терапију у Црној Гори, наводе из Удружења за помоћ особама са тим тешким обољењем. Истичу да се о њима брине само jедан љекар, немаjу услове лиjечења коjе прописуjу протоколи, нити могућност да бар jедном годишње оду на контролу у неки од центара коjи се баве само овом болешћу. Наводе да би само увођење лиjека "трикафта" за већину њих био спас, али сви досадашњи апели и захтjеви упућени надлежнима остали су без конкретних рjешења.

– Неки од обољелих од ЦФ ниjесу дочекали да их здравствени систем у Црноj Гори "запази" и пружи им шансу, па jе и приjе неколико мjесеци од ове болести у Клиничком центру преминуло двоjе дjеце, jедан осамнаестогодишњак и jедна десетогодишња дjевоjчица, објављено је на порталу Удуржења Родитељи.

Предсjедник Удружења за помоћ и подршку особама са цистичном фиброзом Владислав Вуjковић казао је да од 31 пациjента, 24 млађа од 18 година, 16 њих испуњава услове за примjену лиjека "трикафта".

– Не желимо да дjеца више умиру због ове болести, оваj лиjек им jе неопходан – апелуjе Вуjковић.

– Упућивали су нас да све предлоге треба да покрене Клинички центар према Фонду, да би их они потом размотрили. Без њихове координациjе, коjа jе jако лоша, дефинитивно се ништа не рjешава. Наравно све то мора бити уз подршку Министарства здравља, коjу ми као Удружење имамо – наводи Вуjковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 13:30