Ilustracija / IVAN PETROVIC-IPE
04/11/2022 u 13:08 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osuđenik propustio ispite na fakultetu jer su sprovodnici UIKS-a bili "prebukirani"

Zaštitnik je dao preporuku UIKS-u da se popune upražnjena sistematizovana radna mjesta, kao i razmotri potreba dodatnog angažovanja kadrova u okviru Sprovodničke službe, u cilju optimalnog funkcionisanja UIKS-a

Osuđenik koji studira Ruski jezik i književnost na Filološkom fakultetu UCG u Nikšiću žalio se Zaštitniku ljudskih prava i sloboda zato što je početkom godine imao četiri ispita, od kojih na dva nije otišao. Kako je naveo, ispite je propustio jer UIKS nije bio u mogućnosti da ga sprovede na fakultet, iako ima unaprijed određen raspored ispita, koji uredno dostavlja upravi UIKS-a pet dana ranije.

On smatra da su povrijeđena njegova prava time što mu nijesu omogućili sprovođenje na ispite povrijedili njegova prava.

Nakon prijema pritužbe i razgovora sa zatvorenikom, Zaštitnik je utvrdio da je odrebom čl. 65 Zakona o izvršenju kazni zatvora, novčane kazne i mjera bezbjednosti, između ostalog, propisano da se zatvoreniku može odobriti izlazak iz zatvora radi sticanja visokog obrazovanja.

- Međutim, nije imperativna norma da se zatvoreniku mora omogućiti izlazak u svakom konretnom slučaju. Na osnovu uvida u spise predmeta utvrđeno je da su navodi podnosioca pritužbe da mu nije omogućeno da ode na sve zakazane ispite, istiniti. Kao opravdanje za nemogućnost sprovođenja u dva slučaja, u danima 24. i 27. 1. 2022. godine, u izjašnjenju UIKS-a se navodi da nijesu bili u mogućnosti da sprovedu lice na ispit, zbog velikog broja sprovođenja u tim datumima koji se odnose na sudstvo, tužilaštvo i zdravstvene ustanove, kao i nedovoljnog broja zaposlenih. Zaštitniku ovo obrazloženje djeluje uvjreljivo, imajući u vidu ranije nalaze u vezi sa problemom nedovoljnog broja zaposlenih, navodi se u mišljenju zamjenice Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore Mirjana Radović.

Inače, aktom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta ZIKS-a predviđena su 34 radna mjesta za poslove sprovođenja, što znači da je trenutna popounjenost ove službe 76 odsto. Stoga, Zaštitnik je dao preporuku UIKS-u da se popune upražnjena sistematizovana radna mjesta, kao i razmotri potreba dodatnog angažovanja kadrova u okviru Sprovodničke službe, u cilju optimalnog funkcionisanja UIKS-a. 

Takođe, 2., 3. i 7. februara 2022. godine, zatvorenik nije vođen na fakultet, iz razloga jer se nalazio u izolaciji uslijed infekcije korona virusom.

- Zaštitnik smatra da navedeni razlog jeste opravdan, u cilju sprječavanja širenja korona virusa i poštovanja tada važećih naredbi Ministarstva zdravlja, sa tim u vezi. Konačno, iz spisa predmeta proističe, da je zatvorenik sproveden na fakultet u Nikšiću dana 26. i 28.1. kao i 8.2.2022. godine, radi polaganja ispita, a čime se dokazuje da UIKS, što je primjer dobre prakse sa kojom je neophodno nastaviti, navodi se u mišljenju.

Kako podsjećaju u mišljenju, Evropska zatvorska pravila propisuju da svaki zatvor treba da nastoji da svim zatvorenicima omogući pristup obrazovnim programima koji su što je moguće sveobuhvatniji i koji zadovoljavaju njihove individualne potrebe, istovremeno vodeći računa o njihovim težnjama i da se posebna pažnja poklanja obrazovanju mlađih zatvorenika.

- Zaštitnik nije mogao utvrditi da je UIKS povrijedio neko od ljudskih prava i sloboda podnosiocu pritužbe kako je to pritužbom navedeno, zaključuje se u mišljenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 05:44