Осуђеник са лисицама на рукама / -ФОТО: SHUTTERSTOCK
27/03/2022 u 13:58 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осуђено 78 силоватеља, већина казни испод годину дана затвора

Да је ситуација алармантна и да се сексуално насиље и не схвата озбиљно показало је истраживање које је крајем прошле године публиковала "Сигурна женска кућа"

У Црној Гори је од 2017. до краја прошле године изречено 78 осуђујућих пресуда лицима која су починила или покушала силовање, док је у истом периоду девет осумњичених ослобођено оптужби за та кривична дјела, показују подаци који су "Дану" достављени из Судског савјета. Што се тиче казни, подаци показују да је већина испод годину дана и да су дугогодишње казне изузетак у судској пракси. У Судском савjету кажу да је у наведеном периоду изречена и једна казна од 15 година затвора, али прецизније податке нијесу могли доставити.

Невладин сектор годинама указује на благу казнену политику према силоватељима и починиоцима насиља, а једно истраживање рађено баш у периоду на који се односе подаци о осудама показало је да сексуално насиље пријави тек свака десета жртва. Истраживање о сексуалном насиљу над женама и дjецом у Црноj Гори коjе су урадиле "Сигурна женска кућа", СОС телефон за жене и дjецу жртве насиља Никшић и НВО Прима показало jе да jе 12 од 89 анкетираних доживjело сексуално насиље од стране особа од повjерења. У истраживању је наглашено да веома мали броj случаjева добије судски епилог, а само три жене које су дале изјаве свjедочиле су и на суду, те jе jедан насилник кажњен затвором, други новчаном казном од 150 еура, а трећи jе ослобођен. Казну затвора за кривично дjело силовање од двиjе године и шест мjесеци добио jе jедино починилац у случаjу гдjе jе жртва имала видне физичке повреде.

"Сваки пети мушкарац сматра да када жене кажу не оне заправо мисле да, показало је истраживање

Да је ситуација алармантна и да се сексуално насиље и не схвата озбиљно показало је истраживање које је "Сигурна женска кућа" публиковала крајем прошле године и које је показало да готово половина мушкараца – чак 44,8 одсто испитаника – сматра да женама приjа када им колеге поклањаjу "сексуалну пажњу". Према том истраживању, сваки трећи мушкарац тврди да жене понекад измишљаjу приче о сексуалном насиљу како би од послодавца изнудиле новац (34,5 одсто испитаника).

Више од четвртине испитаника (26,2 одсто) вjеруjе да жене коjе кажу да су доживjеле сексуално насиље често измишљаjу или претjеруjу са тврдњама о злостављању или силовању, као и да су жртве силовања заправо жене коjе су имале сексуални однос али су се "предомислиле" након њега (25,4 одсто испитаника).

Приватна ствар или окретање главе од проблема?

Истраживање ОЕБС-а је показало да у Црноj Гори три пута више жена говори да jе насиље у породици приватна ствар у односу на ЕУ, гдjе се у просjеку с овом изjавом слаже 14 одсто.

– У Хрватскоj то сматра око четвртине жена. Распон ЕУ по овом питању jе од два одсто у Шведскоj до 31 одсто у Румуниjи, што показуjе да су земље с дужом традициjом подизања свиjести о родноj равноправности отворениjе да говоре о своjим искуствима насиља, али и да jе таj став много присутниjи у Црноj Гори него у било коjоj земљи ЕУ – наводе из ОЕБС-а.

Студиjа УНДП-а из 2015. године утврдила jе да чак половина судиjа у Црноj Гори вjеруjе да jе насиље у породици приватна ствар.

– Сваки пети мушкарац сматра да када жене кажу не оне заправо мисле да – показало је то истраживање.

Готово петина испитаника, 18,8 одсто, вjеруjе да уколико jе жена силована наjчешће jе урадила нешто што jе довело до тога. Да се за насиље често окривљује жртва показало је и истраживање које је 2019. публиковао ОЕБС, у којем је наведено да се четвртина жена (24 одсто) слаже да jе жртва насиља често сама крива за насиље и да жене коjе кажу да су злостављане често измишљаjу или преувеличаваjу тврдње о злостављању или силовању (27 одсто). Такви ставови постоје и у земљама Европске уније, гдје је тај просјек 15 одсто, односто толико испитаника сматра да насиље често изазива жртва (од шест одсто у Холандиjи до 58 одсто у Летонији), а 19 одсто жена у ЕУ сматра да жене преувеличаваjу тврдње о злостављању или силовању (у распону од седам одсто у Шведскоj до 43 одсто на Малти).

Више од 50 одсто случаjева догађа се у дому починитеља

УНИЦЕФ Хрватске је објавио листу предрасуда о родносензитивном насиљу којом руши устаљене митове. Тако на мит да "сексуално насиље ниjе чест проблем" одговарају да једна од пет жена током живота доживи покушај силовања или силовање, а то што се то не пријави не значи да га нема. Истичу и да се силовања не дешавају само ноћу и у мрачним улицама, већ да се више од 50 одсто случаjева догађа у дому починитеља, жртве или њиховом заjедничком дому. Подвлаче да није тачан мит да су силоватељи најчешће лица непозната жртви, већ да су у више од 70 одсто случаjева у питању жртвини партнери, приjатељи, познаници...

– Не постоjи типичан силоватељ. Силоватељи долазе из свих социоекономских класа и расних и националних припадности. Не могу се препознати по специфичном начину облачења или понашања. Главни разлог сексуалног насиља jе моћ – надвладавање и контрола друге особе, те потчињавање своjим жељама и потребама. Силовање ниjе груб секс, силовање jе насиље. Присиљавање некога на сексуалну активност против воље те особе jе чин насиља и агресиjе. Подржавање предрасуде како су мушкарци слаби у контроли своjих нагона и импулса одржава причу о кривици жене, која се представља као изазивач – наводи се, између осталог, у тој публикацији.

Истраживање ОЕБС-а за Црну Гору је показало да 42 одсто жена сматра да jе насиље у породици приватна ствар и да га треба рjешавати унутар тог круга, а ови погледи преовлађуjу и код жена преко 60 година, као и код жена коjе живе на сjеверу или с дjецом у домаћинству. Они су такође чешће заступљени међу женама коjе живе у руралним подручjима (52 одсто) у односу на оне коjе живе у урбаним срединама (37 одсто).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:11