/ Фото: Борис Мусић
06/09/2021 u 11:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отац Предраг: И они који су рушили капелу на Ловћену су користили хеликоптер

После оних свих зебњи и непроспаване ноћи и у страху како ће све то бити, Бог нам је послао један други, мало необичан начин, каже подгорички парох

Протојереј, парох подгорички Предраг Шћепановић казао је за РТС да је дочек патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија у Подгориции био величанствен.

Навео је да сви догађаји који су пратили устоличење митрополита Јоаникија нису умањили значај тог чина и да све подјеле превазићи љубављу.

Такође је истакао да ће дочек патријарха Порфирија и митрополита Јоаникија и чин устоличења бити уписани златним словима у историји српског народа у Црној Гори.

- Видјели сте десетине и десетине хиљада људи, оних младих људи који су у броју од 200.000 величанственим литијама, не бацивши папирић на земљу, не вријеђајући друге људе, других вјера и нација. Они су показали колико воле своју цркву. Била је једна историјска бесједа Његове Светости патријарха Порфирија – ко има очи да види и уши да чује- чуће љубав једног заиста божјег човјека, светог патријарха Српске православне цркве, и достојног наследника митрополита Амфилохија новог митрополита Јоаникија - додао је Шћепановић.

Истакао је да сви догађаји који су пратили устоличење не могу умањити значај тог чина, јер како каже, после Великог петка долази Васкрсење.

- Тако је и нама после оних свих зебњи и непроспаване ноћи и у страху како ће све то бити. Бог послао један други, мало необичан начин. Али, он није он нов за нашу цркву. Да кажем да су они који су рушили капелу на Ловћену користили хеликоптер, а 2005. године када је на врху Румије, на 1.595 метара, подизана црква такође је коришћен хеликоптер. Тако да чини да овдје није само побиједила она Његошевска Црна Гора, већ су овдје побиједили и Устав и закони Црне Горе. Побиједио је сваки нормални грађанин. Свако треба да ради свој посао и држава, али и црква. Чули сте из десетина хиљада грла да је митроплит Јоаникије достојан - рекао је Шћепановић.

На питање може ли се превазићи подјела која је направљена на другим странама, а пресликала се међу вјерним народом, Шћепановић истиче да ће се превазићи љубављу.

- Оно што је рекао патријарх јесте да све ставимо у своје срце, да опростимо једни другима, јер ми смо браћа и када не мислимо исто. Ми смо кумови и пријатељи. Могу они да су љути на нас, ми ћемо бити љути на њих, али морамо живјети. Под овим божјим сунцем има доста мјеста за све људе добре воље - закључио је Шћепановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 19:51