Otkrivanje spomenika / - SLUžBA GRADONAčELNIKA
13/10/2022 u 15:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otkriven spomenik Aleksandru Lesu Ivanoviću na Cetinju

Cetinje je grad o kojem je naš veliki Aleksandar Leso Ivanović uvijek pisao, kojim se ponosio i koji je rijetko kada napuštao, naveo je Đurašković

U Parku pjesnika na Cetinju danas je održana ceremonija otkrivanja spomenika našem velikom pjesniku Aleksandru Lesu Ivanoviću, saopšteno je iz Službe gradonačelnika Cetinja.

Gradonačelnik Cetinja Nikola Đurašković i Božidar Bonjo Ivanović, pjesnikov sin, otkrili su spomenik.

- Cetinje je grad o kojem je naš veliki Aleksandar Leso Ivanović uvijek pisao, kojim se ponosio i koji je rijetko kada napuštao. U to ime, postavljanjem ovog spomenika dajemo skroman doprinos u očuvanju lika i djela Lesa Ivanovića kao jednog od najznačajnijih pjesnika crnogorske poezije, rekao je Đurašković.

Autor spomenika je akademski slikar i vajar Zlatko Glamočak, koji se na prigodnoj svečanosti otkrivanja spomen-obilježja Aleksandru Lesu Ivanoviću obratio prisutnima, istakavši da mu je bila posebna čast da izvede ovaj spomenik.

Autorski tekst o pjesniku i njegovoj poeziji pročitala je istoričarka umjetnosti Anđela Ćipranić iz Sekretarijata za kulturu Prijestonice Cetinje, dok su glumci Ana Vučković i Vukan Pejović recitovali odabrane stihove našeg čuvenog pjesnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:03