/ - FOTO: MUP
04/04/2023 u 15:22 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Otpočele aktivnosti na izradi Zakona o obnovi nakon katastrofa

Planirano je da se nacrt Zakona o obnovi nakon elementarne nepogode, tehničko-tehnološke i druge nesreće pripremi najkasnije da oktobra 2023.

Direktorat za zaštitu i spašavanje MUP-a je u saradnji sa Kancelarijom UNDP-a u Podgorici započeo aktivnosti na izradi Zakona koji će na sveobuhvatan način regulisati oblast obnove i oporavka nakon elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća.

U prethodnom periodu je formirana radna grupa koju čine predstavnici relevantnih institucija u Crnoj Gori a danas je održana Konferencija međuresorske radne grupe koju je otvorio v.d. generalnog direktora  Direktorata za zaštitu i spašavanje MUP-a Miodrag Bešović i istakao značaj izrade ovog zakona.

Takođe, kroz izradu ovog zakona, uz eksternu ekspertsku podršku na izradi pravnog i institucionalnog okvira, utvrdiće se kako, na koji način i na bazi kojih parametara će se vršiti procjena šteta, gubitaka i potreba, kao i postupak pružanja pomoći građanima i privrednim subjektima koji su pretrpjeli materijalnu i drugu štetu i gubitak usljed katastrofa.

Izrada zakona se realizuje u okviru projekta Integralno upravljanje rizicima od poplava u prekograničom slivu rijeke Drim (Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija) – komponenta koja se tiče procjene šteta, gubitaka i potreba nakon elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća, sa naglaskom na poplave i povezane hazarde.

Do sada je izrađena Metodologija za procjenu šteta, gubitaka i potreba nakon elementarnih nepogoda, tehničko-tehnoloških i drugih nesreća koja je usaglašena sa međunarodno priznatim standardima (Post Disaster Needs Assessment - PDNA) kao i početna obuka za trenere različitih profila na nacionalnom nivou u ovoj oblasti, koja je omogućila da se formira tim od 26 eksperata u Crnoj Gori.

Planirano je da se nacrt Zakona o obnovi nakon elementarne nepogode, tehničko-tehnološke i druge nesreće pripremi najkasnije da oktobra 2023. godine

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 17:45