”Igra staklenih perli” / - IGOR SLJIVANCANIN
19/05/2024 u 08:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Otvaranjem izložbe “Igra staklenih perli” Prirodnjački muzej Crne Gore obilježio je Evropsku noć muzeja

Međunarodni dan muzeja, koji se obilježava svakog 18. maja od 1977. godine i Evropska noć muzeja obilježeni su sinoć i u Prirodnjačkom muzeju Crne Gore.

Tim povodom u galeriji Prirodnjačkog muzeja svečano je otvorena izložba „Igra staklenih perli“, autorki Vere Biberdžić i dr Ekatarine Romanove, prenosi Media Biro.

- Za ovogodišnju Evropsku noć muzeja pripremili smo vam igru svjetlosti kroz igru staklenih perli. Predstavljamo vam izložbu kakvu do sada nismo imali priliku da vidimo u galeriji Prirodnjačkog muzeja, izložbu koja čini spoj umjetnosti, zanatskog rada i prirode. Po prvi put javnosti u Crnoj Gori predstavljamo umjetnička djela nastala od staklenih perli. Djela koja vidite ovdje nisu rezultat klasičnog zanata izrade cvijeća od staklenih perli, autorka ovih djela je doktorka bioloških nauka Ekatarina Romanova, tako da je pri izradi posebnu pažnju posvetila morfologiji biljaka, algi i gljiva koje je izrađivala, navela je Dr Natalija Čađenović, direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore u svom uvodnom obraćanju.

image

"Igra staklenih perli"

- IGOR SLJIVANCANIN
image

"Igra staklenih perli"

- IGOR SLJIVANCANIN
image

"Igra staklenih perli"

- IGOR SLJIVANCANIN

Čađenović je takođe posebno istakla kvalitetan rad kustoskinje Vere Biberdžić koja je našla najbolji način da posjetiocima prezentuje ova umjetnička djela, ali i pohvalila predani, posvećeni rad stručnog kadra Prirodnjačkog muzeja koji je dao doprinos realizaciji izložbe i stvaranju kvalitetne saradnje sa dr Ekatarinom Romanovom.

Autorka Romanova je i sama izrazila veliko zadovoljstvo zbog uspjeha ove saradnje i zainteresovanosti crnogorske javnosti da posjeti izložbu i vidi njena djela.

- Glavni cilj mog rada je da sačuvam i pokažem pravu ljepotu svake biljke. Kada radim svaki model koristim živi obrazac i botanički, naučni opis o svakoj vrsti biljke. Svaki model predstavljen na ovoj izložbi je stvarna botanička ilustracija rađena od staklene perle, žice i prostora, pojasnila je dr Romanova.

Zahvaljuju vrijednom i posvećenom radu ove botaničarke, posjetioci Prirodnjačkog muzeja su mogli da vide zadivljujuće i izuzetno precizne prikaze raskošnih biljaka kao što su italijanska gladiola, evropska forzicija, japanska trešnja, Judino drvo i mnoge druge.

Autorka se ovom prilikom zahvalila direktorici Prirodnjačkog muzeja dr Nataliji Čađenović, grafičkoj dizajnerki i fotografu, Kseniji Biberdžić i ostatku tima Prirodnjačkog muzeja koji je pomogao realizaciji ove izložbe.

Stigla idejna rješenja za Prirodnjački i Muzej savremenih umjetnosti

U sklopu oblježavanja Međunarodnog dana muzeja organizovane su još dvije izložbe, koje su prethodile sinoćnjoj zvaničnoj proslavi. Izložba „Priroda na dodir“ otvorena je 10. maja u Zemaljskom muzeju u Sarajevu, a ove sedmice je u Zavičajnom muzeju u Pljevljima otvorena izložba „Plavi svijet delfina i kitova“. 

- Željela sam da ukažem da su muzejske izložbe uglavnom sinonim za muzeje, jer kada jedan posjetilac kaže da je bio u muzeju obično se podrazumijeva da je posjetio stalnu postavku ili neku od tematskih izložbi muzeja nemajući u vidu ogroman rad, trud i predanost koji stručni kadar negdje u pozadini ostvaruje, a koji, kao što vidite, prezentuje na najbolji mogući način upravo izložbama, podvukla je direktorica Prirodnjačkog muzeja Crne Gore, dr Natalija Čađenović.

Izložbu je otvorila direktorka JU Prirodnjački muzej dr Natalija Čađenović, ukazujući da će izložba biti otvorena do 5. septembra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 21:15