/ - илустрација: Порал Дан
22/11/2021 u 13:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворена тродневна радионица за Национални план реаговања на поморска загађења

Загађење мора је један од највећих проблема са којим се сусреће данашње друштво

Државни секретар у Министарству капиталних инвестиција, Зоран Радуновић, отворио је данас тродневну радионицу заНационални план реаговања на поморска загађења - IMO OPRC стратешки ниво – ниво 3, која се у организацији Управе поморске сигурности и управљања лукама.

Државни секретар је изразио захвалнос Јoe Small, консултанту  на пројекту ревизије Плана, а уједно и предавачу на овој радионици, наглашавајући значај Националног плана који треба да осигура брзо, сразмјерно и ефикасно реаговање на националном нивоу на инциденте на мору, који су проузроковали или могу да проузрокују загађење морске средине уљем и другим опасним и штетним материјама.

- Као потписница Конвенције Уједињених нација о праву мора из 1982. године, Црна Гора има обавезу да штити и очува морску средину. Загађење мора је један од највећих проблема са којим се сусреће данашње друштво. У том смјеру спроводе се активности Министарства капиталних инвестиција, прије свега потврђјивањем медјународних конвенција, израдом законских и подзаконских аката и активностима које из тога произилазе- казао је Радуновић.

Он је истакао да припрема за све могуц́е ситуације које би могле настати услед инцидента које за посљедицу има загађење мора, захтијевају пажљиво разматрање, а да је планирање у непредвиђеним ситуацијама од суштинског значаја за успостављање система приправности и реаговања који је прописан као захтјев сходно ОПРЦ конвенцији (Медјународна конвенција о спремности, реаговању и сарадњи у случају загађења уљем, 1990)   и ОПРЦ-ХНС протоколу (Протокол о спремности, реаговању и сарадњи у случајевима загађења опасним и штетним материјама, 2000) .

- Државни секертар је такође говорио и о активностима које Министарство капиталних инвестиција предузима када је у питању сарадња са другим државама преко билатералних и мултилатералних споразума у случају великог загађења мора, као и пројектима везаним за набавку опреме за заштиту мора од загадјења подржаним од стране ЕУ кроз ИПА инструмент претприступне помоћи- наводе у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:23