Агенција за спречавање корупције / - Агенција за спречавање корупције
13/11/2021 u 16:02 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Отворени насртаj на независност Агенциjе за спречавање корупциjе

ЕК jе констатовала да jе АСК отпочела с проактивним приступом према изазовима у погледу њене независности, интегритета, непристрасности, транспарентности, неселективног приступа и квалитета своjих одлука, унапређуjући свеукупан учинак

Од античких Римљана, утемељивача правне науке, остала нам jе сентенца „Рес, нон верба“. Дjела, а не риjечи.

Током претходног периода, наjвиши представници Владе Црне Горе су у разговорима са међународним партнерима исказали дубоку посвећеност борби против корупциjе, наводе из Агенциjе за спречавање корупциjе.

- Непосредно након тога, на 46. сjедници Владе, предузети су правни кораци коjи су у директноj супротности са тим, и коjима се подриваjу темељи институционалног антикорупциjског дjеловања.

Предлогом Закона о измjени Закона о спречавању корупциjе у потпуности се брише одредба да буџет Агенциjе за спречавање корупциjе не може да буде мањи од 0,2 одсто текућег буџета Црне Горе. Влади, односно Министарству финансиjа и социjалног старања, остављена jе могућност да произвољно одлучуjе о висини и начину финансирања кровне превентивне антикорупциjске институциjе - наводе из АСК.

Тиме би се директно нарушило начело владавине права и поштовање преузетих међународних обавеза. Црна Гора jе још 2005. године усвоjила Закон о ратификациjи Конвенциjе Уjедињених нациjа против корупциjе, документа у коме се, као обавеза сваке државе уговорнице, jасно наводи обезбjеђивање jедног или више тиjела за спречавање корупциjе, и њихове неопходне независности, како би могла да врше своjе функциjе дjелотворно и без било каквог непримjереног утицаjа.

Агенциjа за спречавање корупциjе основана jе 1. jануара 2016. Законом о спречавању корупциjе, коjи, између осталог, садржи сет међународно усвоjених стандарда и норми коjима jоj се гарантуjе функционална, институционална, персонална и финансиjска независност. Предложеном измjеном закона, та независност би била суштински угрожена и постала тек мртво слово на папиру.

- Подсjећамо jавност да jе од постављања новог менаџмента краjем jула 2020. године започета институционална реформа Агенциjе, с циљем исправљања могућих пропуста и промjени праксе, те стриктног придржавања принципа jеднакости свих пред законом и досљедне примjене антикорупциjских механизама и бриге о заштити jавног интереса. Препознаjући реформску ориjентациjу, уложени труд и резултате, Европска комисиjа jе констатовала да jе Агенциjа отпочела с проактивним приступом према изазовима у погледу њене независности, интегритета, непристрасности, транспарентности, неселективног приступа и квалитета своjих одлука, унапређуjући свеукупан учинак - наводи АСК у саопштењу.

Владин предлог о измjени Закона, коjим би се искључила функционална, институционална и финансиjска независност Агенциjе, доживљавамо као наставак притиска коjи врши извршна власт, а коjи jе посебно постао изражен након што jе Агенциjа послала jасну поруку да jе закон jеднак за све.

Одлучни у намjери да одговоримо на такву врсту изазова, учинићемо све да очувамо самосталност, заштитимо jавни интерес, принцип владавине права и усваjање и примjену европских стандарда, за коjе и даље желимо да вjеруjемо да су приоритет и извршноj власти. У супротном, преостаjе нам да констатуjемо да би истицање борбе против корупциjе у програмском фокусу дjеловања Владе било само декларативне природе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:30