Ekološki pokret ”Ozon” / - FACEBOOK
03/07/2023 u 11:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Ozon" podržao argumente GI "Zdravi Mojkovac" za povlačenje dokumenata o eksploataciji mineralnih sirovina Brskovo

Ono što je po nama najveći nedostatak jeste preskakanje faze ranih konsultacija koje su morale biti sprovedene prije javne rasprave, navodi "Ozon"

Građanska inicijativa,,Zdravi Mojkovac" je u okviru Javne rasprave o Nacrtu Detaljnog prostornog plana za prostor koncesionog područja za eksploataciju mineralnih sirovina – Brskovo i Nacrtu Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu predala resornom Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kvalitetno pripremljene i argumentovane komentare, predloge i sugestije za koje smatramo da su ubljedljiv dokaz da se predmetna dokumenta ne mogu koristiti u daljem procesu dobijanja dozvola, saopšteno je iz Ekološkog pokreta,,Ozon".

Ozon je kako su naveli, podržao argumentaciju koja je na 60 stranica pokazala sve kontroverze, kontradiktornosti, nedostatke i nelogičnosti u predmetnoj dokuementaciji koja je bila na javnoj raspravi.

– Ono što je po nama najveći nedostatak jeste preskakanje faze ranih konsultacija koje su morale biti sprovedene prije javne rasprave, uz učešće stručne i zainteresovane javnosti, što je i primjer za kvalitetnu, transparentnu i odgovornu komunikaciju sa građanima – samtaraju iz Ozona.

Takođe, ističu da je, građanska inicijativa,,Zdravi Mojkovac – kao primjer dobre prakse, kao i značajan broj stručnjaka koji se iz svoje ekspertize priključio komentarima i javnoj argumentaciji oko ovog projekta, što je dokaz da u Crnoj Gori postoje ljudi koji stoje iza javnog interesa.

– Odgovoran, prije svega etički, odnos tima eksperata koji je radio nacrte dokumenata i koji su resornom Ministarstvu ponudili svoju stručnu argumentaciju zašto predmetni dokumenti ne mogu ispuniti svoju svrhu, još je jedan u nizu dokaza zbog čega ih treba povući iz procedure – smatraju iz Ozona.

U želji da se javnost upozna sa predatim komentarima, što je i svrha javne rasprave, kako su istakli, činimo dostupnim i ta dokumenta, kao smjernicu na koji način građanim mogu uzeti učešće u procesu donošenja odluka koje se tiču životne sredine, što garantuju Ustav, čitav niz zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora.

– Na samom kraju smatramo da ukoliko izvršne vlasti žele zaštiti javni interes, pokazati stvarnu želju za procesom evropskih integracija, što podrazumijeva poštovanje krovnim ugovora kakva je Zelena agenda, mora se nakon isteka koncesionog ugovora odustati od plana eksploataciju mineralnih sirovina – Brskovo. Nadamo se da će pobijediti zdrava životna sredina i javni interes, Zdravi Mojkovac i ekološka Crna Gora – zaključuju iz Ozona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:19