/ Foto:DUSAN DRAGOVIC
16/07/2022 u 15:03 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pacijenta slali kod psihijatra, umjesto da mu daju terapiju

Ministarstvo zdravlja pokrenulo je postupak protiv ljekara i medicinske sestre

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda utvrdio je po pritužbi pacijenta da su ljekar i medicinska sestra Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore u Golubovcima odbili da ga pregledaju i da mu daju terapiju za bolove, pravdajući se da je poznat u javnosti i da treba da zatraži pomoć psihijatra.

U mišljenju zamjenice ombdusmana Nerme Dobardžić navodi se da je Ministarstvo zdravlja pokrenulo postupak protiv ljekara i medicinske sestre i da su zatražili mišljenje Zavoda za hitnu pomoć, Zaštitnika prava pacijenata i Кomisije za kontrolu kvaliteta.

U mišljenju ombudsmana se dalje navodi da se pacijenti na bilo kom nivou zdravstvene zaštite ne smiju stigmatizovati i posmatrati u kontekstu njihovog javnog eksponiranja ili percepcije o ranijoj osuđivanosti i neprimjerenom ponašanju, na šta se poziva medicinska sestra u svojoj izjavi.

– Podnosilac u pritužbi i propratnoj dokumentaciji, u suštini, ističe da mu 28. marta 2022. godine u Jedinici hitne medicinske pomoći u Golubovcima nije pružena medicinska pomoći (terapija bola), te da se, nakon dobijanja izvještaja od doktora X.X. zaputio ka Jedinici hitne medicinske pomoći u Podgorici, gdje su ga doktori, kako navodi, maksimalno zbrinuli i dali mu terapiju bola. Podnosilac ističe da je medicinska sestra X.X., u postupku inspekcijskog nadzora po inicijativi br. UPIN 0301-725/22-3661 od 8. aprila 2022. godine, koji je pokrenut po njegovom obraćanju, između ostalog, izjavila: "Prilikom upisivanja pacijenta vidim da se radi o X.X. (poznato lice iz dnevne štampe) i prekidam svaki vid komunikacije". Navedenu izjavu podnosilac smatra aktom diskriminacije u vezi sa neukazanom medicinskom pomoći. Ljekar je u izjašnjenju saopštio da tvrdi da je pacijent iznio neistinu jer je i sam prisustvovao navedenom događaju, kao i pacijent koji je čekao izvještaj: "Moje profesionalno mišljenje je da navedena osoba treba da bude upućena psihijatru na pregled" – piše u izvještaju ombdusmana.

Potrebna obuka o Кodeksu medicinske etike

Ombdusman u vezi sa spornim događajem očekuje da će Ministarstvo zdravlja, u sadejstvu sa Zaštitnikom prava pacijenata i Кomisijom za kontrolu kvaliteta, preduzeti sve mjere, na blagovremen i djelotvoran način, radi utvrđivanja eventualne odgovornosti dr X.X. i medicinske sestre X.X.

– Takvo postupanje mora da ima za cilj utvrđivanje eventualne odgovornosti u konkretnom slučaju, ali i prevenciju neetičkog, neprofesionalnog i nesavjesnog postupanja medicinskih radnika. Ombudsman ukazuje Zavodu da sprovede program edukacija i obuka za medicinske radnike hitne medicinske pomoći o kodeksu medicinske etike, pravilima obavljanja profesije i dužnostima ljekara prema pacijentima – piše u preporuci.

Dalje je naglašeno da stvarna ili pretpostavljena saznanja o pacijentu ne smiju biti barijera u komunikaciji i ophođenju koje ugrožava odnos punog povjerenja pacijenta prema ljekaru i medicinskoj struci.

– U izjavi br. 3889 koja je dostavljena i Zaštitniku, opovrgavajući navode podnosioca upućene na račun medicinske sestre, ljekar se poziva na njegovu raniju osuđivanost, kao i na pretpostavku da treba da bude upućen psihijatru na pregled. Ovakve izjave date u svjetlu opovrgavanja navoda podnosioca pritužbe imaju potencijal da stigmatizuju i nepovoljno utiču na odnos punog povjerenja pacijenta u doktora i medicinske radnike. Mišljenje doktora X.X. o zdravstvenom stanju podnosioca pritužbe treba da bude predmet eventualnog postupanja doktora specijalista, a ne razlog kojim se nastoji dokazati navodna neistinitost njegovih navoda, pogotovo što eventualna psiho-socijalna oštećenja podnosioca nijesu potvrđena od strane relevantne specijalizacije. Zaštitnik podsjeća na obavezu ljekara da postupaju u skladu sa kodeksom medicinske etike i da svoju profesionalnu aktivnost obavljaju savjesno, stručno i etički besprekorno. Ljekarska pomoć mora biti pružena svima jednako, uz poštovanje prava, sloboda, autonomije i ljudskog dostojanstva svakog pacijenta. Ljekari u svom radu treba da se vode principima dobročinstva, pravičnosti i nanošenja najmanje štete, postupajući sa ciljem da bolesniku olakšavaju trpljenje i ostvarenje zdravlja – piše u izvještaju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 10:23