Парагон блок који је издат грађанину / -Рекација Дана
18/06/2021 u 08:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пацијентима рачуне пишу на парагон блоковима, инспекција ће контролисати приватне амбуланте

У случаjу да се приликом надзора утврде неправилности, инспектори ће предузимати мjере сходно закону, како код лица коjа обављаjу предметну дjелатност, тако и код свих осталих обвезника фискализациjе, истичу из Управе прихода за "Дан"

Из Управе прихода и царина за "Дан" је саопштено да ће инспекцијским надзором бити обухваћена лица из дјeлатности приватних здравствених установа која су дужна да промет евидентирају вршењем фискалног сервиса прописаним законом, а не парагон блоковима. Из Министарства здравља за "Дан" су казали да позивају надлежне да буду досљедни и истраjни како би се елиминисала нелоjална конкуренциjа и како би се направила разлика између оних коjи плаћаjу порез држави и оних коjи настоjе да изиграjу правила и процедуре.

Парагон блок, умјесто фискалног рачуна, поједине приватне здравствене установе издају за разне услуге. Неколико грађана који су нам се обратили истичу да су им се након прегледа, тестирања, чак и оперативних захвата, издавали парагон блокови умјесто фискалног рачуна. Један такав нам је доставио Подгоричанин, који каже да је био изненађен када су му дали рачун на парагон блоку, који је издат за љекарски преглед за продужетак возачке дозволе. Ради се о приватној здравственој установи из Подгорице. Блок је исписан хемијском оловком, а цијена ове услуге била је 25 еура. Потпис особе која га је издала је једна усправна крива линија. Наравно, податак о наплаћеном порезу не постоји.

Иако смо позвали неколико приватних клиника и амбуланти како бисмо провјеририли да ли су наводи грађана тачни, само су из болнице Кодра у Подгорици одговорили да већ дуги низ година сваки преглед прaвдају фискалним рачуном.

Иначе, само jе током прошле године године за лијечење у приватним здравственим установама из буџета плаћено 12 милиона еура.

На питање да ли се крши закон издавањем парагон блокова, из Управе прихода и царина истичу да лица коjа се баве дjелатношћу приватних здравствених установа представљаjу обвезнике фискализациjе сходно члану 4 Закона о фискализациjи у промету производа и услуга, те су дужна да промет евидентираjу вршењем фискалног сервиса и у формату прописаном предметним законом.

Раде законито

Из Кодре су за "Дан" саопштили да та установа издаjе фискалне рачуне већ дуги низ година, док jош ниjесу ни били обавезни за здравствене услуге.

– Нијесмо сигурни да ли су парагон блокови законити. Мислимо да ниjесу од како jе уведена обавеза издавања фискалних рачуна. Услуге коjе плаћа Фонд здравства евидентираjу се кроз посебан програм коjи jе повазан са Фондом здравства. Наша установа jе завршила поступак електронске фискализациjе у законски предвиђеном року. Таj систем не миjења ништа у нашем раду. Вjеруjемо да ће у глобалном погледу унаприjедити контролу напалате, али ће се тим анализама бавити друге струке – наводе из Кодре.

– Надзор над примjеном Закона о фискализациjи у промету производа и услуга врше инспектори Управе прихода и царина, а инспекциjским надзором биће обухваћена и лица из дjелатности приватних здравствених установа. У случаjу да се приликом надзора утврде неправилности, инспектори ће предузимати мjере сходно закону, како код лица коjа обављаjу предметну дjелатност, тако и код свих осталих обвезника фискализациjе. Треба нагласити да jе jедан броj обвезника из дjелатности приватних здравствених установа већ
прешао на систем електронске фискализациjе, те се очекуjе да ће у наjкраћем року и сви остали испунити законску обавезу, односно обезбиjедити предуслове за евидентирање промета путем електронске фискализациjе – истичу из Управе прихода.

Из Министарства здравља је саопштено да на основу Закона о здравственоj заштити Министарство здравља утврђуjе услове за обављање здравствене дjелатности здравствених установа у погледу простора, кадра и опреме, о чему доноси посебно рjешење.
– Што се тиче финансиjског пословања и утврђивања, обрачунавања и плаћања пореских обавеза, издавања рачуна и слично приватних здравствених установа, за њих се примjењуjу општи прописи о раду привредних субjеката – наглашавају из министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 01:59