Фото: Никола Анђић / -Фото: Никола Анђић
14/06/2021 u 18:17 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Патријарх Порфирије долази на Цетиње, устоличење митрополита Јоаникија 5. септембра

Ниједан митрополит цетињски није уведен у трон нити хиротонисан без благослова пећког патријарха

Устоличење новог митрополита црногорско-приморског Јоаникија, биће одржано 5. септембра на Цетињу, сазнаје Портал Дана незванично из Митрополије црногорско-приморске. 

Kако је речено нашем порталу из митрополије, том свечаном чину ће присуствовати патријарх Српске православне цркве Порфирије.

Подсјетимо, митрополит Јоаникије изабран је за митрополита црногорско-приморског на Сабору СПЦ у Београду у мају. На мјесто епископа епархије Будимљанско-никшићке доћи ће владика Методије.

У манастиру Стањевићи данас одржан Сабор свештенства Митрополије

Литургијом у манастиру Свете Тројице, у Стањевићима код Будве, данас је почео сабор свештенства и свештеномонаштва Митрополије-црногорско приморске.

Служби је присуствовао и митрополит Јоаникије, који се у говору осврнуо на преминулог митрополита Амфилохија-његовог претходника, наводећи да је био пастир свима нама

- Све нас је руководио и показао нам како без Христа не можемо чинити ништа и како са Христом можемо учинити све. Често је понављао: све могу у Христу Исусу, који ми моћ даје, говорећи заједно са апостолом Павлом ту  ријеч. То је било исповиједање његове вјере - рекао је владика Јоаникије.

image

Са сабора у манастиру Стањевићи 

Фото: Митрополија

Процедура устоличења је позната –патријарх српски Порфирије ће, како то налажу црквени обичај и правила, увести у трон цетињских митрополита новоизабраног митрополита Јоаникија. 

У питању је вјековни обичај и тако су устоличени сви црногорски митрополити у посљедњих 100 година, зетски митрополити од оснивања Зетске епархије и касније Цетињске митрополије. Ниједан митрополит цетињски није уведен у трон нити хиротонисан без благослова пећког патријарха.

На устоличењу се очекује, поред патријарха, присуство и других архијереја СПЦ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 06:22