Срђан Павићевић / -PC
09/01/2022 u 12:41 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Павићевић: Пандемија се од почетка отргла контроли, одговорни смо сви

Људи се буне, jер већ вjековима су научили да живе основни постулат савременог свиjета, а то jе лична слобода! Исувише дуго траjе, према мишљењу модерног човjека, ова неизвjесност са короном, каже предсједник скупштинског Одбора за здравство за "Дан"

Институт за јавно здравље (ИЈУ) регистровао је јуче 2.219 нових случајева инфекције вирусом ковид-19, а једна особа је преминула. Предсједник скупштинског Одбора за здравство, рад и социјално старање доктор Срђан Павићевић каже да пандемиjа у суштини, своjом дефинициjом и броjем заражених људи, као и потенциjалним ризиком, представља поjаву коjа се од почетка "отргла контроли" медицинског надзора и управљања поjавом.

– Због тога то jесте пандемиjа! Е, сад нека jе мање опасна и краћа, а нека, пак дужа и опасниjа са већим и тежим последицама. Мислим да jе ово jедна од вариjанти природне еволуциjе пандемиjе са своjим позитивним и негативним ондулациjама – каже Павићевић.

image

Корону тренутно има 21.245 грађана

LAZAR RUZIC

На питање колику одговорност за "отрзање контроли" сносе власти, а колику грађани, Павићевић истиче да је то бреме у демократским и просвећеним државама равномjерно подијељено.

– Држава, систем и власт су одговорни са аспекта квалитетне анализе, озбиљног стручно-научног приступа проблему, као и организациjи адекватне заштите са свим неопходним мjерама. Ту би главну риjеч требало да води струка и наука. Грађани су, пак, одговорни за степен разумиjевања, поштовања и извршавања онога што су ставови струке. Политика и власт ту имаjу веома деликатну улогу медиjатора између струке и наjшире jавности. Она треба скупом мjера, понашањем, правилима и законима да преведе стручно-научне ставове општем разумиjевању широких народних маса, тj. народа. Односно да научне аксиоме и законитости уподоби свакодневном jавном животу. То jе способност коjа директно корелира са степеном способност и знања оних коjи представљаjу систем и власт. Односно, ако они не вjеруjу, или не поштуjу знаност, искуство и умиjеће, jедноставно неће моћи то очекивати од оних на чиjем су челу. Логично – истиче Павићевић.

Не фали љекара и тестова, у болницама 212 ковид пацијената

Из Министарства здравља су саопштили да црногорском здравственом систему не фали ни љекара ни тестова, а пораст заражених у последње двије седмице скоро да се није одразио на хоспитализације.

– Број хоспитализованих је тек у благом повећању и сада износи 212 пацијената у цијелој држави, а то су углавном превентивни пријеми пацијената са хроничним обољењима који су хоспитализовани из предострожности. У исто вријеме Министарство здравља помно прати и расположивост кадровских капацитета. Црна Гора има и редовне медицинске екипе, али и резервне тимове који, у сваком тренутку, могу да помогну колегама или да их замијене на радном мјесту. Подсјећамо јавност да захваљујући правовременој одлуци да реорганизујемо систем, љекари и медицинско особље из болница, у случају потребе, моментално могу да помогну колегама у домовима здравља – казали су у министарству.

На питање о протестима против мјера, те да ли су они резултат изостанка свијести о опасности или неповјерења у систем који их прописује, Павићевић каже да "имамо свега помало".

– Људи се буне, jер већ вjековима су научили да живе основни постулат савременог свиjета, а то jе лична слобода! Исувише дуго траjе, према мишљењу модерног човjека, ова неизвjесност са короном. Већ цио jедан виjек смо "научени" да глобалне проблеме рjешавамо брзо са већим или мањим успjехом. Међутим, корона нас jе само подсjетила да jош увиjек нисмо свезнаjући. Незнање, коjе перманентно прати ову пандемиjу, отворило jе простор многим "знањима", коjа су више него несувисла. Развиjаjу се разне теориjе, а неповjерење и страх расту. То постаjе окидач за ирационално понашање испуњено управо неповjерењем и страхом, коjе понекад личи на дезориjентисано и анархично. За озбиљне проблеме потребни су озбиљни људи са озбиљним рjешењима, коjа задобиjаjу повjерење – истиче он.

ИЈЗ је саопштио да је јуче до 15 часова пријављен опоравак код 1.470 пацијента. Узимајући у обзир све новооткривене случајеве, као и број опорављених, укупан број тренутно активних случајева ковид-19 у Црној Гори износи 21.245. Од почетка епидемијских дешавања (март 2020. године) укупан број регистрованих случајева инфекције новим вирусом корона у Црној Гори је 187.825. Од почетка пандемије преминуле су 2.434 особе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 04:02