Срђан Павићевић / фото: Иван Петровић ИПЕ
22/11/2021 u 19:24 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Павићевић: Са здрављем нације се не лицитира

Доктор коjи не вjеруjе у вакцину отприлике је као и поп коjи не вjеруjе у Бога, поручио је Павићевић, наводећи да се вакцинисао против корона вируса и да ће примити и бустер дозу

Предсједник скупштинског Одбора за здравство доктор Срђан Павићевић оцијенио је у разговору за "Дан" да би проценат вакцинисаних грађана против корона вируса требало да буде већи, те да антивакцинални лоби ради веома добро.

– Само не знам за чиjу корист ради? Прича вакцинациjе и питања људских слобода прилично је jефтина демагогиjа за моj укус, па jе не бих ни коментарисао. Волио бих да поборници те приче "сврате" до интензивних њега болничких установа, па да тамо jасно виде колика jе циjена таквог става о личном избору и слободама. Мислим да ће без иjедне изговорене риjечи, у погледу пациjената, коjи се боре за ваздух и живот, и људи коjи им даноноћно у томе помажу, моћи да сагледаjу сву дубину личне заблуде! Чуо сам да постоjе и љекари, коjи не вjеруjу у домете и потребе вакциналне имунизациjе. Jа просто не знам шта да мислим и кажем о тим људима. Доктор коjи не вjеруjе у вакцину jе отприлике као и поп коjи не вjеруjе у Бога. Треба ли ту коментар – поручио је Павићевић, наводећи да се вакцинисао против корона вируса, као и да ће примити и бустер дозу.

Он сматра да је пандемиjа корона вируса у новоj "узбурканоj" фази раста броjа обољелих и умрлих.

– Очигледно jе да се ради о новоj етапи тока пандемиjе, коjу карактерише оваква слика и чињеница jе да све земље у региону и ЕУ и шире имаjу исти проблем. Наиме пандемиjе, као што jе ова изазвана корона вирусом имаjу своj биолошки ток, коjи подразумиjева периодично смиривање, а потом разбуктавање епидемиjе. Све ово jе везано за устаљену и познату природну поjаву мутациjе вируса и адекватне употребе заштитних мjера, односно превенциjе. Само лиjечење обољелих jе већ друго питање и директно jе повезано са степеном развиjености и организованости здравственог система у цjелини – истакао је Павићевић.

Корона успорила рад у другим областима

Говорећи о порасту броја обољелих од канцера, Павићевић каже да је упознат са званичном анализом и ставом СЗО, коjи реферише повећање инциденце (поjављиваља) малигних болести на глобалном свjетском нивоу за протекли период од неколико година.

– У том извjештаjу СЗО фигурира и њихов званични став у прогнози да ће броj обољелих од малигних болести у будућем периоду бити у сталном благом повећању. Све су ово ставови СЗО, коjи се односе на глобалну свjетску популациjу, па самим тим и на Црну Гору. Корона jе ове двије године зауставила, или успорила рад у другим областима медицинске патологиjе, али то не значи и да jе патологиjа успорила своj раст и развоj. Послије наметнуте паузе, у сазнању сам, да су поново активирани тзв. скрининг програми за рано откриванње малигнитета доjке, материце и дебелог цриjева, што ће рећи да се медицинска пракса и цио систем полако враћа у нормалу и поред перманентне борбе са короном. Живот мора да иде даље и ми морамо да одговарамо на све изазове, што мислим да и радим – закључује Павићевић.

Говорећи о даљем развоју пандемиjе, Павићевић сматра да она мора да изгура своj природни ток.

– Погледавши кроз историjу пандемиjа, коjа jе дуга колико и човjечанство, оне су увиjек траjале одређени броj година. Неке чак и неколико децениjа, с тим што о томе имамо штуре историjске записе. Наравно, медицина и наука уопште, тада и сада, двиjе су неупоредиве категориjе, тако да се искрено надам да ће савремено знање и медицинска наука, ипак ускоро зауздати ову пандемиjу короне. Што се мjера тиче, мислим да оне мораjу, као што и jесу, бити потпуно ослоњене на ставове науке и струке. Свако популистичко "кокетирање" са струком и науком врати се као бумеранг и нанесе огромне штете за коjе се послије jавност пита како су настале. Jедноставно, настале су као последица "демократске" арбитраже у струци и науци, што jе више него популистичан приступ озбиљном проблему – истиче Павићевић, наводећи да ће одбор и даље истраjавати на перманентноj информисаности и контроли актуелне ситуациjе.

Одговрајући на питање да ли Црна Гора има адекватан одговор на здравствене проблеме, Павићевић каже да мора да има адекватне одговоре за ове проблеме.

– Без адекватних одговора, угрозили бисмо биолошку супстанцу и питање опстанка. Као што видите, улог jе и превише скуп да бисмо могли да лицитирамо о било ком питању, а поготову о питању здравља нациjе. Мислим да имамо jедан наслиjеђен, традиционалан и стамен систем, коjи jе дорастао изазовима, али коjи треба стално унапређивати. Послије тридесет година дошло jе здравство на ред да подвуче билансе и црту и то ће се ускоро догодити. Битно jе да у анализама и планирањима, коjи нас очекуjу, будемо стручни и поштени. Да се изборимо да се медицина врати коначно медицинарима и изворноj струци, а да се из ње удаље политика и политичари. Тад jе успjех неминован – закључио је Павићевић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 00:05