/ - FOTO: KCCG DOKTOR SRđAN PAVIćEVIć
31/05/2022 u 13:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Павићевић: Увођењем нове методе, КЦЦГ се сврстава у врх европске кардиохирургије

Он је напоменуо да се све операције и обука у КЦЦГ од стране италијанских колега, захваљујући др Рашовић, врше бесплатно

Клинички центар Црне Горе (КЦЦГ) сврстава се међу десетак европских здравствених установа у којима се ради мини инвазивна видео асистирана хирургија, поручио је дирецтор Центра за кардиохирургију, др Срђан Павићевић. У сарадњи са колегама из Вићенце у КЦЦГ су од суботе оперисана три кардиохируршка пацијента, а данас ће овом захвату бити подвргнута још два.

-Ради се о најсавременијем, најбезболнијем и најбољем начину збрињавања кардиохируршких пацијената-каже др Павићевић који објашњава шта тачно ова интервенција за њих значи.

-Умјесто великог реза који је резао грудну кост од почетка до краја, сада је ријеч о резу који ‘иде’ са стране грудног коша испод брадавице дојке или испод дојке у дужини од 3 до 5 цм, са још једним улазом за камеру. Након извршене интервенције, испод дојке остаје мали рез. Траума је толико минимална да је просто фасцинантно гледати пацијента који се јако брзо буди послије ове операције, постаје активан и напушта болницу- каже др Павићевић.

Он, међутим, напомиње да није сваки кардиохируршки пацијент кандидат за ову врсту интервенције.

-На овај начин не можемо ријешити сваку операцију на срцу, већ само одређене случајеве. Ријеч је о хирургији која има врло специфичне и уске индикације. То су првенствено промјене на залисцима, на аортном залистку, митралном залистку, евентуално тумори преткомора, евентуални дефекти зида, преткоморских зидова или коморских зидова… Ипак, нпр. бајпас, као најчешћа операција, не може да се ријеши на овај начин. Одлуку о томе да ли ће се радити стандардна кардиохируршка процедура или мини инвазивна видео асистирана хирургија, доноси хирург-прецизира др Павићевић.

За увођење ове методе у КЦЦГ заслужна је др Оливера Рашовић – кардиохирург, која ради у једној од водећих и референтних кућа за мини инвазивну видео асистирану хирургију, Сан Бортоло из Вићенце. 

Прве операције у КЦЦГ радила је управо др Рашовић са колегама из Италије, док ће се наредне радити заједнички да би, послије неког времена и изведених око стотину операција, тимови наших љекара могли да почну да их изводе рутински и самостално.

-Инсистирао сам и остајем при томе да ова школа мора бити импостирана тако да сви буду са њом фамилијарни. Све моје колеге, кардиохирузи, кардиоанестезиолози и кардиолози морају да усвоје ову процедуру као базични хируршки и медицински концепт- навео је др Павићевић.

-Надам се да ћемо за годину, годину и по, кад будемо потпуно самостални, са овом процедуром бити конкурентни на тржишту савремене медицине и кардиохирургије и у региону и Европи… Вјерујем да опет можемо бити лидери као што и јесмо били прије 20 година- рекао је др Павићевић.

Он је напоменуо да се све операције и обука у КЦЦГ од стране италијанских колега, захваљујући др Рашовић, врше бесплатно.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 19:54