Miler - Pavićević / - MINISTARSTVO
30/11/2023 u 17:01 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pavićević-Miler: U fokusu izgradnja Instituta za bolesti djece i transformacija zdravstva

Briga za djecu i mlade u okviru sistema obrazovanja koji je u skladu sa potrebama tržišta rada i sistema zdravstvene i socijalne zaštite ranjivog stanovništva – oblasti su kojima se mjeri ozbiljnost svake države, kazao je MIler

Potpredsjednik Vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku, dr Srđan Pavićević, sastao se sa Karlom Milerom, ambasadorom Republike Austrije u Crnoj Gori.

Ambasador Miler je izrazio veliku dozu optimizma kada je riječ o spremnosti i odlučnosti 44. vlade da ubrza proces pristupanja EU, te u tom kontekstu vidi priliku za intenziviranje tradicionalno dobre saradnje i produbljivanje prijateljskih odnosa između dvije zemlje. Ambasador je bio saglasan sa konstatacijom gospodina Pavićevića da su četiri oblasti koje pokriva i prati njegov Kabinet esencija svakodnevnog života građana.

„Briga za djecu i mlade u okviru sistema obrazovanja koji je u skladu sa potrebama tržišta rada i sistema zdravstvene i socijalne zaštite ranjivog stanovništva – oblasti su kojima se mjeri ozbiljnost svake države. Oslanjajući se na vjekovno iskustvo koje dolazi još iz doba monarhije, Vlada Austrije je uspjela da razvije ove sisteme do nivoa u kojem se građani osjećaju komforno i bezbjedno“, kazao je MIler.

Pavićević je podsjetio na brojne graditeljske podvige čiji su ostaci i dalje prisutni na tlu Crne Gore i podijelio svoju viziju buduće saradnje sa Vladom Austrije.

„Crnogorskom zdravstvu su potrebni temeljna transformacija (koja podrazumijeva potpuno novi model pružanja usluga i organizacije), kao i krupni infrastrukturni projekti bez kojih ovaj sistem ne može odgovoriti trenutnim i narastajućim potrebama građana Crne Gore, a posebno onima koji su naša prva briga i najveći društveni kapital – djeci. Krajnje je vrijeme da Crna Gora dobije novu dječju bolnicu, tj. Institut za bolesti djece. Naša saradnja i partnerstvo na takvom projektu mogla bi postati najefikasniji i dugoročno najplodotvorniji vid podrške na polju transformacije crnogorskog zdravstva“, kazao je potpredsjednik Vlade.

Uz zahvalnost za sve vidove dosadašnje podrške, gospodin Pavićević je izrazio mišljenje da se treba fokusirati na konkretne projekte koji donose svima vidljive rezultate.

Miler je pokazao puno razumijevanje za ovaj pristup u saradnji i podijelio svoj entuzijazam u pogledu ove ideje tako što je najavio da će između dvije vlade u najskorije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 01:52