Веско Пејак / -Портал Дан
30/05/2022 u 08:28 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пејак: Полиција опструира борбу против лажних диплома

Полиција је до сада два пута саслушавала Веска Пејака због објава на друштвеним мрежама о лажним дипломама

Управа полиције не показуjе спремност да се ухвати у коштац са лажним дипломама, чак и опструира тај процес, а један од разлога за то је и чињеница да се управо у тој институцији ради велики број људи са купљеним дипломама, које су у Црну Гору стигле углавном из земаља региона, каже за "Дан" координатор Алтернативе Црне Горе Веско Пејак. Он истиче да га је полиција два пута саслушавала јер је, наводно, угрозио безбjедност службеника полиције обjављивањем диплома за коjе сумња да су лажне.

– Нама је објављивање информација једино оружје у борби против лажних диплома jер Управа полициjе не реагуjе. У Пљевљима jе покренут поступак против педесетак особа због лажних диплома. Ми смо процесуирали све особе за коjе имамо основ сумње да су радни однос засновале на основу лажне дипломе. Ових дана, као плод наше сарадње са сличним организациjама у Србиjи, почела су хапшења лица из образовног система Србиjе коjа су издавала те дипломе. Подсјетићу да око 90 одсто свих лажних диплома код нас долази са териториjе Србиjе и Косова – рекао је Пејак.

Засад, како је додао, Алтернатива нема задовољаваjућу сарадњу са институциjама Црне Горе.

– Имали смо успјешан састанак са новим министром просвјете, коjи нам jе обећао помоћ око овог проjекта. Међутим, и даље нема одговора од Министарства унутрашњих послова, коjе има наjвећи проблем са лажним дипломама. Можда jе управо то разлог зашто jош увиjек ниjе организован састанак са нама, иако смо ми на томе инсистирали. Свjесни смо да jе Управа полициjе пуна лажних диплома и разумиjемо да ће они опструирати сваку истрагу о томе – казао је Пејак.

Процјењују да је до 35.000 диплома лажно

Алтернатива процјењује да у Црној Гори има до 35.000 лажних диплома, већином у јавној управи. Према подацима Завода за запошљавање, посао у Црној Гори чека око 15.000 грађана са факултетском дипломом.

– Ако узмемо просjечну зараду и доприносе коjе држава Црна Гора уплаћуjе тим људима сваког мjесеца за лажно представљање, директна годишња штета од тога jе преко 115.000.000 еура! Таj новац уплаћуjемо ми као порески обвезници. Штета прелази и 150.000.000 еура – указали су раније из Алтернативе.

Пејак тврди да су се суочавали и са пријетњама због истраживања лажних диплома, а један од челника Алтернативе Зарија Павићевић привремено је и напустио државу.

– Што се тиче приjетњи, имали смо доста "приjатељских савjета" да одустанемо и од стране "познаника" и од нама непознатих људи. Ми смо приjавили случаj директних приjетњи од стране непознатог лица, на шта Управа полициjе jош увијек није адекватно реаговала. Ми смо сами сазнали да jе нашим координаторима преко телефона приjетио М. Богавац, jедан од људи коjи су зарадили милионе штампаjући лажне дипломе. Само да напоменемо: на његовом лажном факултету диплома правног факултета продаjе се и по 3.000 еура. Полициjа засад ћути. Приjе неколико дана суд у Њемачкоj jе на доживотну робиjу послао докторицу - анестезиолога коjа jе са лажном дипломом радила у болници. Случаjно су jе открили кад jе миjењала болницу. Повезали су њен рад са смрћу три пациjента и оптужили jе за – убиство! Код нас jе приjе неколико мjесеци сестра са лажном дипломом дала крв погрешне крвне групе пациjенту коjи ниjе ни требао да прими крв. Он jе хитно пребачен у КЦЦГ. Казнили су је тако што jоj ниjесу продужили уговор. Jе ли то држава коjа жели у ЕУ – пита Пејак.

Он је истакао да Црна Гора неће ући у ЕУ док не риjеши питање лажних диплома.

– Алтернатива тврди да се ово питање не може риjешити унутар система, већ нам треба неко као Алтернатива да чисти оваj систем. Ми нећемо стати! Ми само тражимо да институциjе сарађуjу са нама у оквиру своjих надлежности да бисмо ми могли да радимо. Ништа више – поручио је Пејак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 09:10