Пепић / -Фото: Приватна архива
23/02/2022 u 19:06 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пепић пријавио Ђељошаја да га је лажно оптужио

Ни у сну ниjесам могао да помислим да ће ми се ово десити у моjим Тузима, казао је за "Дан" грађански активиста

Грађански активиста Џевдет Пепић поднио је кривичну пријаву подгоричком Основном тужилаштву против предсједника Општине Тузи Ника Ђељошаја и начелника локалне Комуналне полиције Реџепа Чунмуљаја због наводно лажног пријављивања за ометање службеног лица у обављању службене радње приликом рушења ограде 4. августа прошле године у Тузима.

Пепић је одлучио да поднесе пријаву након што је против њега и још 15 грађана Тузи покренут судски поступак, на захтјев, како Пепић каже за "Дан", челника Градске општине Тузи, односно Ђељошаја и Чунмуљаја.

– Ник Ђељошај и Реџеп Чунмуљај лажно су ме пријавили да сам дана 4.8.2021. године у Тузима ометао службенике Комуналне полиције Општине Тузи приликом асистенције поводом уклањања једног објекта. Под материјалном и моралном одговорношћу тврдим да су оптужбе лажне - наводи се, измећу осталог, у кривичној пријави Пепића.

Пред судом за прекршаjе у Подгорици против петнаестак грађана општине Тузи у току jе судски поступак. А повод за покретање и приjаве против ових грађана био jе догађаj коjи се збио у Тузима 4. августа 2021. године, када jе Комунална полициjа хтjела да уклони jедну ограду.

Више стрпљења и толеранције

Пепић напомиње да ово ниjе jедини случаj лошег односа Ђељошаjа према грађанима Тузи.

– Тако jе приjе неколико година од стране Општине позвана полициjа да интервенише приликом одржавања збора мjештана Шипчаника у згради КИЦ-а. Ниjе наодмет имати мало више стрпљења и толеранциjе. И то према коме, према грађанима чиjи сте ви предсjедник Општине, поручује Пепић и додаjе "ни jа се не хвалим овом кривичном приjавом за лажно приjављивање, према Ђељошаjу и Чунмуљаjу, али, просто био сам принуђен јер толико подметања заиста у животу ниjесам доживио".

У захтjеву за покретање прекршаjног поступка против ових грађана, на основу приjаве челника Градске општине Тузи стоjи: "Зато што су дана 4.8.2021. године у улици бр.3, у Тузима, ометали полицаjца Комуналне полициjе, коjи jе вршио jавна овлашћења из своjе надлежности, пружање асистенциjе Комуналноj инспекциjи поводом уклањања саграђеног обjекта. Што су физички стали испред радне машине. Што ниjесу поступили по упозорењу наведеног комуналног полицаjца, да се уклоне. А затим су одбили да на увид предаjу личну карту, ради утврђивања идентитета". Међу грађанима против којих се води прекршаjни поступак jе и Џевдет Пепић.

– Заиста, ни у сну ниjесам могао да помислим да ће ми се ово десити у моjим Тузима. Оваj и овакав захтjев за покретaње поступка, нећу рећи само да jе класична измишљотина, већ се може назвати научном фантастиком! Био сам позван на информативни разговор у подгорички Центар безбједности, гдjе сам и дао изjаву, у своjству грађанина. А када сам чуо што ми се ставља на терет, ниjесам просто могао да вjеруjем, толико `аjде да не кажем само измишљотина, већ и подметања. А када сам то чуо, рекао сам да бих заиста волио и да дође до судског поступка, како би надлежни могли да "потврде" њихово виђење. На то су ми у Управи полиције рекли "ма какви, нема основа". Но, то "ма какви" се претворило у то "да има"! Након добиjања судског позива, гдjе се овоj групи од 15-ак ставља на терет истовjетно дjело "ометање службеног лица у обављању службене радње", ја сам одмах "пресавио табак" и против Ника Ђељошаjа и Реџепа Чунмуљаjа поднио кривичну пријаву Основном тужилаштву у Подгорици. И надам се да ће се тужилаштво према њоj адекватно пониjети! И да ће се по овоj моjоj приjави покренути поступак, пред надлежним судом, казао је у изјави за "Дан" Пепић.

image
-Фото: Приватна архива

Подсјећа да, с обзиром на то да живи у Тузима, пролазећи спорног датума видио је гужву, што jе било негдjе око осам сати, када је пришао да види о чему се ради.

– Jер сам грађански активиста и борац за људска права, што jе било моjе морално право. Ниjесам се дуго задржао неких 15–20 минута, што су Ђељошаj и Чунмуљаj искористили да би покренули поступак против мене и лажно ме оптужили да сам ометао Комуналну полициjу, било коjим поступком да ради своj посао. То што сам jавна личност не даjе никоме за право да ме лажно оптужуjе и блати за нешто што нисам урадио, и да пере љагу са свог имена и дjела, наводи се у приjави Пепића против челника Општине.

image

Ђељошај

Фото: Иван Петровић Ипе

Пепић каже да не може да схвати и прихвати оно што су му покушали наметнути, како каже, Ђељошаj и Чунмуљаj.

– Jедино што jе тачно, јесте да сам био ту, на лицу мjеста, када се десио таj догађаj. Али, нити сам кога ометао, нити стао испред багера, нити коме упутио било какву ружну риjеч. А нити ми jе ко тражио да ме легитимише, односно да му покажем личну карту! На основу коjих доказа, видео-снимака или можда сликања из кола? Гдjе су им ти свjедоци, на суду, макар што се мене лично тиче? Не могу да вjеруjем да jе овако могао да поступи и да нас приjави, поред осталих, Ђељошаj. Што би оно са његовим демократским капацитетима? Зар jе право на мирно протестно окупљање грађана у Тузима "укинуто"! Или можда то значи да, ако неће да нас "подрже и аплаудираjу", да ће нас процесуирати. Знам да су овакав своj поступак против своjих грађана покушавали оправдати оним "бране узурпанте", што нема везе са истином. Господо из руководства Општине Тузи, ово вам у наjмању руку не може служити на част. Сигурно да у нашоj општини има доста проблема, али далеко од тога да се они на "овакав" начин мораjу рjешавати, изјавио је Пепић.

Поводом навода Пепића, од Ника Ђељошаја нијесмо могли добити изјаву, док је Реџеп Чунмуљај казао да није упознат са кривичном пријавом и да ће се о њој изјаснити када буде упознат са њеном садржином.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:20