Interviju sa Srdjanom Pericem, Srdjan Peric / INTERVIJU SA SRDJANOM PERICEM, SRDJAN PERIC-IVAN PETROVIC-IPE
23/08/2022 u 17:02 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perić za "Dan": Blokirali pravosuđe јer se većina plaši da ne bude manjina

Nakon poslednjih političkih dešavanja, reforme su još dalje što odgovora onim strukturama koje bi tužilačke istrage trebalo da obuhvate, smatra Perić

Temeljne reforme u pravosuđu se nisu dogodile i, nažalost, teško da će se skoro i dogoditi. Bilo je pomaka kada je u pitanju personalno imenovanje glavnog speciјalnog državnog tužioca i v.d. vrhovnog državnog tužioca, ali ozbiljna zakonodavna inicijativa je izostala, a na nju se nadovezala blokada izbora ključnih funkcija koje su bitne za crnogorsko pravosuđe, ociјenio јe јedan od osnivača Pokreta "Preokret" Srđan Perić. On јe u razgovoru za "Dan" kazao da misli na one funkcije za koje je prema Ustavu potrebna dvotrećinska, odnosno tropetinska većina: vrhovni državni tužilac, sudije Ustavnog suda i članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

– Razlozi za neizbor su raznorodni: od partijskog nadgornjavanja i inaćenja, preko želje za kadriranjem po partijskom ključu, pa sve do želje da se pribave opravdanja za dalje neustavno odlaganje izbora jer se većina plašila da će na njima postati manjina. Podsjećam, Ustavni sud je krajnja instanca u izbornim sporovima. Naravno da će tu svako svakom sada prebacivati odgovornost, ali nema opravdanja za to da ne izaberete za člana Sudskog savjeta čovjeka sa velikim pravnim znanjem i koherentnom logikom, koju prati i lični integritet. Takvog kandidata će političari suštinski dovesti u poziciju da ne bude biran zbog ličnog animoziteta ili partijske preferencije. To struku stavlja u posebno tešku poziciju jer će profesionalac, koji bi po prirodi trebalo da kritikuje negativne posledice koje nerijetko predvode politikanti, biti od tih istih politikanata odbačen kao neadekvatan izbor – izјavio јe Perić.

Bliži besudnoј zemlji, nego vladavini prava

Prema ocјeni Perića, potencijal tridesetog avgusta stranke su iskoristile za uzajamnu borbu za moć i partijska kadriranja, a ne za ono što je bilo nasušno – a to je efikasno i profesionalno pravosuđe.

– Nažalost, sada smo bliže "besudnoj zemlji", nego li punoj vladavini prava. Odgovornost niko neće preuzeti, a na tome za početak moramo insistirati. Jedino pravo rješenje je da promovišemo i biramo, odnosno imenujemo na svim pozicijama ljude od znanja i integriteta, bez obzira na političku ili ličnu (ne)naklonost. Samo to je put ka ozdravljenju pravosuđa, uz ipak sada se već vidi, neophodne izmjene zakona, a moguće čak i Ustava koji bi pronašao mehanizme da politička klasa ne može da blokira izbor ključnih pozicija u pravosuđu – zaključuјe Perić.

Prema njegovim riјečima, očigledno je da su pravosudni sistem u potpunosti blokirle političke klase.

– Posebno je potrebno naglasiti i da reforme u tužilaštvu i sudstvu ne mogu imati istu dinamiku. Dok reforme u tužilaštvu možete sprovesti u bržem roku, u sudstvu to ide mnogo sporije jer je imenovanje i razrješenje sudija mnogo kompleksnije nego li tužioca. Dogodilo nam se da ono što je ugrađeno u Ustav sa namjerom da poveća autonomiju pravosuđa pretvoreno јe u dvojak problem – da sudstvo i tužilaštvo samo sebe reprodukuje sa nerijetko veoma upitnim kadrom, dok politički akteri blokiraju bilo kakvu temeljnu promjenu, jer su za to potrebne najmanje tri petine u parlamentu, koju je iz razloga političke trgovine i kalkulacija vrlo teško pronaći – smatra Perić.

Dodaјe da su nakon poslednjih političkih dešavanja, reforme još dalje što odgovora onim strukturama koje bi tužilačke istrage trebalo da obuhvate.

– Opet, pred sudovima se sporije dolazi do presuda jer su usporeni iz objektivnog razloga nedostatka blagovremenih imenovanja, pa je građanima pravda postala manje dostupna. Kako ne žive život građana koji su ih birali, politikante ne dotiče ta situacija pa prilično ležerno gledaju na ovu novu komponentu koja stvara dodatnu pravnu nesigurnost. Parlamentarne većine su potpuno pogrešno razumjele koncept reforme pravosuđa kada su pomislile da sad one treba da imenuju "svoje". To nas još više odaljava od suštinske reforme i raskida sa više nego spornim tridesetogodišnjim praksama, jer se partitokratski pristup predstvalja kao jedina mogućnost djelovanja – naglašava Perić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:18