Јелена Перовић / Агенција
30/11/2021 u 12:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Перовић: Институциjе ниjесу одговорниjе због политике интегритета

Перовић jе додала да када се каже за судиjе и тужиоце да су корумпирани то шаље лошу поруку. Ако су поjединци корумпирани треба да се изведу пред лице правде, рекла jе директорка АСК

Црногорски грађани су тек схватили да корупциjа ниjе само добиjање поклона за услуге, и да тоj поjави погодуjе нетранспарентност институциjа и непостоjање прописа, казала jе директорица Агенциjе за спречавање корупциjе (АСК) Jелена Перовић.

Она jе то рекла на конференциjи “Политика интегритета: Између jавног и партиjског интереса”, коjу jе Центар за демократску транзициjу организовао уз подршку Амбасаде Холандиjе.

Перовић jе казала да ће се jедино поштовањем законских прописа и владавином права доћи на ниски ниво корупциjе у свим институциjама.

Она jе рекла да, када се говори о интегритету, односно плановима интегритета коjи државне институциjе сачињаваjу како би се смањио ниво корупциjе, риjетко ко помисли су то сва законска и етичка правила понашања.

Перовић сматра и да jе АСК добро одрадила одрадила посао са плановима интегритета, али да ће резултати да се виде тек касниjе и да се без добре припреме не могу остварити резултати.

- Наши партнери оцjењуjу АСК и интегритет, Црна Гора jе од ОЕЦД, на скали од jедан до пет, за планове интегритета и њихову реализациjу добила 4,5 - рекла jе Перовић и додала да jе сљедећа држава у извjештаjу ОЕЦД-а добила оцjену три.

Програмска директорица ЦДТ-а Милица Ковачевић казала jе да се у држави, у коjоj годинама уназад лични и партикуларни интереси доминираjу над jавним, ниjе лако бавити интегритетом.

- Политика интегритета jе и огромни административни подухват, троши ресурсе АСК и институциjа коjе су субjекти закона. Наjлакше би за ово било оптужити АСК, и АСК има своjу одговорност, али сматрамо да постоjи и одговорност посланика коjи су за то гласали и коjи су се оглушили на броjне критике те политике - рекла jе Ковачевић.

Она jе навеле да jе било сумњи да jе концепт политике интегритета постављен амбициозно и да неће дати резултате

- Сада након пет година можемо да се запитамо да ли jе он погрешан jер институциjе ниjесу постале ни одговорниjе ни транспарентниjе - додала jе Ковачевић.

Перовић jе навела да се у плановима интегритета мора jачати позициjа сваког службеника, односно да сваки службеник зна колика jе њихова одговорност.

- АСК планира да се крене са обукама од вртића па даље, да дjеца знаjу шта jе интегритет - казала jе Перовић.

Она jе додала да, када се каже за судиjе и тужиоце да су корумпирани, то шаље лошу поруку.

- Ако су поjединци корумпирани треба да се изведу пред лице правде - рекла jе директорка АСК.

Она jе поручила и да у АСК више нема селективног приступа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:22