Perović u Briselu / - MINISTARSTVO ODBRANE
15/06/2023 u 20:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perović na ministarskom sastanku u Briselu: Crna Gora uz Ukrajinu dok god bude potrebno

On je istakao da ruska agresija na Ukrajinu predstavlja veliku tragediju za ukrajinski narod, ali i sigurnosnu prijetnju za evroatlantsku zajednicu i cijeli svijet

Državni sekretar Ministarstva odbrane Krsto Perović učestvuje na dvodnevnom sastanku Sjevernoatlantskog savjeta na nivou ministara odbrane, koji se danas i sjutra održava u sjedištu NATO u Briselu. Sastankom predsjedava generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Danas je održan sastanak Komisije NATO - Ukrajina, na kom je potvrđeno snažno partnerstvo između NATO i Ukrajine, a u kontekstu posvećenosti miru, bezbjednosti i stabilnosti.

- Ministri su razgovarali o unaprjeđenju navedene platforme za saradnju između NATO i Ukrajine, u cilju dodatnog približavanja ove države Alijansi. Sastanak je bio prilika da se još jednom pošalje jasna poruka da će NATO članice nastaviti da pružaju pomoć hrabroj i odlučnoj Ukrajini u njenoj borbi za oslobođenje teritorija, dok god to bude bilo potrebno, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

U susret Samitu u Viljnusu, koji će se održati u julu ove godine, ministri odbrane zemalja članica su ponovili da vrata NATO-a ostaju otvorena. Saglasili su se da je Ukrajini mjesto u Alijansi, kao i da odluke o članstvu mogu donositi isključivo saveznice i Ukrajina, uz napomenu da je trenutni fokus Alijanse na okončanju rata, kao i na usvajanju višegodišnjeg paketa pomoći za Ukrajinu u cilju jačanja interoperabilnosti između Alijanse i Ukrajine.

Danas je u NATO sjedištu održan i sastanak Kontakt grupe za podršku Ukrajini, kojim je predsjedavao sekretar za odbranu SAD, Lojd J. Ostin. Predstavnici preko pedeset zemalja su tom prilikom razgovarali o trenutnoj situaciji u Ukrajini i razmatrali dalje korake u cilju obezbjeđivanja pomoći i podrške toj zemlji, a u skladu sa potrebama koje je iskazala ukrajinska strana. 

Perović je istakao da ruska agresija na Ukrajinu predstavlja veliku tragediju za ukrajinski narod, ali i sigurnosnu prijetnju za evroatlantsku zajednicu i cijeli svijet.

Dodao je da će Crna Gora biti uz Ukrajinu i njen narod dok god to bude potrebno. Perović je izrazio uvjerenje da ukrajinske oružane snage imaju dovoljno sposobnosti da se odupru ruskoj agresiji i odbrane suverenitet svoje države. U tom cilju, istakao je važnost nastavka koordinisane pomoći saveznica, koja odražava jedinstvo i solidarnost transatlantske zajednice i njene odlučnosti da pruži pomoć ukrajinskom narodu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 19:28