Krsto Perović sa samitu NATO / - MINISTARASTVO ODBRANE
12/07/2023 u 09:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perović na neformalnom sastanku u formatu ministara odbrane

ako rat u Ukrajini predstavlja najozbiljniju prijetnju po evroatlantsku stabilnost još od perioda Hladnog rata, ministri odbrane su razgovarali o modalitetima za dalje unapređenje odvraćanja i odbrane Alijanse

Državni sekretar Ministarstva odbrane i nacionalni koordinator za NATO dr Krsto Perović učestvuje na Samitu NATO-a kao dio delegacije koju predvodi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Samit lidera država članica Alijanse održava se 11. i 12. jula 2023. godine u Viljnusu, u Republici Litvaniji.

Uzimajući u obzir značaj ovogodišnjeg Samita za dalji tok djelovanja Alijanse, na marginama Samita u Viljnusu održan je i neformalni sastanak Sjevernoatlantskog savjeta u formatu ministara odbrane, saopštavaju iz Ministarstva odbrane.

- Kako rat u Ukrajini predstavlja najozbiljniju prijetnju po evroatlantsku stabilnost još od perioda Hladnog rata, ministri odbrane su razgovarali o modalitetima za dalje unapređenje odvraćanja i odbrane Alijanse u odnosu na bezbjednosne izazove iz svih strateških pravaca - naveli su iz Ministarstva odbrane.

Ministri su potvrdili posvećenost zaštiti integriteta sjevernoatlantske teritorije, sa fokusom na istočno krilo Alijanse, kroz osam multinacionalnih borbenih grupa, sačinjenih od savezničkih snaga odgovarajućeg nivoa spremnosti, koje bi po potrebi, sa bataljonskog, mogle biti ojačane do nivoa brigada. Razgovarano je i o procesu usklađivanja nacionalnog i kolektivnog planiranja odbrane, a u cilju efikasnijeg reagovanja u slučaju potencijalnih kriza. Kako je stabilno investiranje za potrebe odbrane važan preduslov za uspješnu realizaciju svih predviđenih zadataka, lideri su donijeli i nove smjernice na osnovu kojih će od 2024. godine 2 odsto BDP biti smatrano za donju granicu kada je u pitanju izdvajanje saveznica za ovu namjenu.

Perović je kazao da su protekli mjeseci pokazali važnost strateškog promišljanja Alijanse u cilju prilagođavanja vojnih sposobnosti aktuelnim i budućim bezbjednosnim izazovima. On je naglasio da će ovaj Samit potvrditi opravdanost svih odluka koje su ranije donijete, sa ciljem unapređenja djelovanja NATO.

Državni sekretar je ukazao na važnost usvajanja planova odbrane koji treba da unaprijede efikasnost Alijanse i omoguće bolju uvezanost na svim nivoima komandovanja. Dodao je da svi ti napori moraju biti praćeni odgovarajućom strukturom snaga koja ima kapacitete da realizuje ambicioznu agendu Alijanse i iskazao punu spremnost Crne Gore da pruži potreban doprinos u cilju uspješnog realizovanja ovih nastojanja. Naglasivši da naša zemlja posvećeno pristupa sprovođenju svih zadataka, on je podsjetio i na kontinuirani doprinos odvraćanju i odbrani, kao najvažnijem od tri zadatka Alijanse, kroz angažman naših pripadnika u borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj. Takođe, istakao je da pozitivne rezultate ostvarujemo i na planu izdvajanja za potrebe odbrane.

Ministri odbrane su zaključili da Samit u Viljnusu dolazi u ključnom momentu za nastavak započetih procesa i budući pravac djelovanja NATO, kao i da posvećenost svih saveznica zajedničkim ciljevima i vrijednostima šalje jasnu poruku jedinstva i nepokolebljivosti Alijanse.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 23:05