Krsto Perović na sastanku ministara odbrane zemalja članica Jadransko–jonske inicijative / - MOD
05/10/2022 u 12:25 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perović na sastanku ADRION inicijative: Ojačati pomorsku sigurnost i bezbjednost

Perović je naglasio i da ova inicijativa predstavlja odličnu platformu za diskusiju i rješavanje regionalnih bezbjednosnih izazova u globalnom bezbjednosnom okviru

Državni sekretar Ministarstva odbrane Crne Gore Krsto Perović učestvovao je na sastanku ministara odbrane zemalja članica Jadransko-jonske inicijative (ADRION), koji se održao u Veneciji., saopšteno je iz Biro za odnose s javnošću Ministarstva odbrane.

Sastanak se održao u okviru XIII Regionalnog Simpozijuma pomorskih snaga, a u fokusu su bili bezbjednosni izazovi koji utiču na pomorsku sigurnost i bezbjednost, te analiza dešavanja u Ukrajini i implikacije na pomorsku bezbjednost u Jadransko-Jonskoj oblasti.

– Perović je podvukao značaj ADRION inicijative, prevashodno za mornarice zemalja članica, Albanije, Grčke, Hrvatske, Italije, Slovenije i Crne Gore.

image

Sa sastanka

- MOD

Istakao je da je unapređenje saradnje i interoperabilnost ratnih mornarica zemalja Jadransko-jonskog regiona, kroz održavanje zajedničkih vježbi, posjete lukama i seminarima od izuzetne važnosti, dok je za Crnu Goru značajno i sa aspekta integracijske saradnje i održavanja nivoa interoperabilnosti - navodi se u saopštenju.

Perović je naglasio i da ova inicijativa predstavlja odličnu platformu za diskusiju i rješavanje regionalnih bezbjednosnih izazova u globalnom bezbjednosnom okviru.

Na sastanku je konstatovano da se kroz ADRION inicijativu razvija udruživanje kapaciteta i unaprjeđenje regionalne saradnje, a dogovoreno je da se zemlje članice još više zalažu za poboljšanje efektivnosti i prepoznatljivosti inicijative.

Usvojena je zajednička izjava, kojom se prepoznaje dosadašnja uspješna saradnja u proteklih 20 godina od osnivanja inicijative, te definišu dalji koraci saradnje zemalja članica u cilju povećanja pomorske sigurnosti i bezbjednosti.

Sastanku su prisustvovali i komandant Mornarice kf Milan Jevtović i načelnica Direkcije za međunarodnu saradnju Žana Špadijer.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 05:16