Krsto Perović i Selest Volander / - FOTO: MINISTARSTVO ODBRANE
10/06/2023 u 11:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perović sa Volander u Vašingtonu: Odlična saradnja ministarstava odbrane SAD i Crne Gore

U otvorenom i prijateljskom razgovoru, razmotrena su i druga pitanja od zajedničkog interesa u sektoru odbrane i bezbjednosti, kao što su regionalna bezbjednost, rat u Ukrajini, pripreme za predstojeći NATO Samit u Viljnusu i sl

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane, Krsto Perović, sastao se u Pentagonu sa pomoćnicom sekretara odbrane SAD, dr Selest Volander. Tokom sastanka potvrđene su odlične relacije koje postoje između dva ministarstva odbrane, koje karakterišu međusobno uvažavanje, poštovanje i podrška saveznika.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, dr Volander je iznijela izuzetno pozitivne ocjene o saradnji sa Ministarstvom odbrane Crne Gore i posvećenost jačanju savezničkih odnosa.

Perović je naglasio da je crnogorska evroatlantska politika potvrđena izdvajanjem za odbranu i modernizaciju vojske, koje je dostiglo zahtijevanih dva odsto BDP.

Volander je iskazala zahvalnost Crnoj Gori na aktivnoj i konkretnoj pomoći Ukrajini u njenom nastojanju da se odupre i odbrani od agresije na njenu zemlju.

Perović je takođe podvukao značaj strateških odnosa sa SAD i naglasio punu podršku Vlade Crne Gore svim bilateralnim aktivnostima sa najznačajnijim strateškim partnerom.

- U otvorenom i prijateljskom razgovoru, razmotrena su i druga pitanja od zajedničkog interesa u sektoru odbrane i bezbjednosti, kao što su regionalna bezbjednost, rat u Ukrajini, pripreme za predstojeći NATO Samit u Viljnusu i sl - dodaje se u saopštenju.

Državni sekretar Perović se u Ambasadi Crne Gore sastao i sa profesorima sa prestižnog Džons Hopkins Univerziteta u Vašingtonu, Edvardom Džozefom i Davidom Kaninom. U otvorenom razgovoru, razmijenjena su mišljenja o savremenim bezbjednosnim izazovima u svijetu i u regionu.

Takođe, Perović se sastao sa delegacijom Atlantskog savjeta u Vašingtonu, predvođenu direktorom za Evropu, Jernom Flekom. Tokom sastanka potvrđena je važnost daljeg napredovanja Crne Gore na njenom evro-atlantskom putu i zadržavanje njene vodeće uloge kao promotera atlantskih vrijednosti u regionu i šire.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. septembar 2023 11:56