Миљан Перовић / - фото: ТВЦГ/ ПРИНТСКРИН
23/08/2021 u 09:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Перовић: То Монтенегро да сервисира авионе у Подгорици

Ако узмемо у обзир циjену радног сата у региону и ЕУ, овдjе jе пуно нижа, многе би компаниjе жељеле да остваре сарадњу, а МА у стечаjу да оствари приход, казао jе Перовић

Из Монтенегро аирлинеса у стечаjу (МА) позвали су министра капиталних инвестициjа Младена Боjанића и државног секретара за саобраћаj Зорана Радуловића да што хитниjе организjу састанак са новом авио компаниjом То Монтенегро како би, како су казали, превазишли апсурдну ситуациjу гдjе То Монтенегро сервира своjе авионе у Братислави или неком другом центру у Европи иако у Подгорици постоjе сви услови за то.

Сарадник стечаjног управника МА Саше Зеjака, Миљан Перовић подсjетио jе у Jутарњем програму Телевизиjе Црне Горе да jе свега три мjесеца након увођења стечаjа, МА обновио сертификат за линиjско и базно одржавања ваздухоплова – парт 145, пише портал РТЦГ.

– То би значило да То Монтенегро неће морати да одржава своjе ваздухоплове у Братислави као до сада већ ће моћи у Подгорици. А постоjи и могућност да техника МА одржава ваздухоплове типа Ембраер и Фокер 100 и осталих авио компаниjа коjе користе услуге црногорских аеродрома – казао jе Перовић.

Он jе казао и да МА у стечаjу посjедуjе хангаре као и велики броj материjала и алата за одржавање ваздухоплова.

МА, како додао, планира да конкуруше за сертификат Агенциjе за ваздухопловну безбjедост Европске униjе након чега би постоjала би могућност да и остале авио компаниjе могу одржавати своjе ваздухоплове типа Ембраер на подгричком аеродрому.

– Ако узмемо у обзир циjену радног сата у региону и ЕУ, овдjе jе пуно нижа, многе би компаниjе жељеле да остваре сарадњу, а МА у стечаjу да оствари приход – казао jе Перовић.

У МА кажу да би се уз сертификат ЕАСЕ поjавила могућност изграднње додатних капацитета на подгоричком аердрому, хангара, а било би упослено више људи.

МА у стечаjу размишља и о лиценцираjу и за ваздухоплове типа Ербас и Боинг.

– Вjеруjемо да ћемо стати на своjе ноге – казао jе Перовић и истакао добру сарадњу са стечаjним управником Сашом Зеjаком.

Jедан од услова за остварање планова МА jе, каже Перовић, и потписивање уговора о техничко-пословноj сарадњи са компаниjом То Монтенегро коjа jе, каже, већ упућена од стране стечаjне управе МА.

–Ми смо неколико пута упућивали позив То Монтенегру. До сада смо само наилазили на шутњу. То би била вишеструка добит. Али они су се одлучили за изнаjмљивање Емраера из Њемачке са њиховом посадом–, казао jе Перовић и позвао министра Младена Боjанића и државног секретара за саобраћаj Зорана Радуловића да што хитниjе организуjу састанак МА и То Монтенегра.

– Како би превазишли апсурдну ситуациjу гдjе То Монтенегро сервира своjе авионе у Братислави или неком другомцентру у европи иако постоjе сви услови за то у Подгорици – закључио jе Перовић. –

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:11