Aleksandar Perović / Željko Šapurić
23/07/2022 u 09:00 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perović: Umјesto aviona za gašenje požara, Vladi bili preči „maјbasi”

Nema većeg udara na intelekt nego kad vam iz Vlade kažu da treba avione za gašenje požara obezbijediti kreditnim zaduženjima, dok se vozaju majbasima i džipovima i van radnog vremena, kaže za "Dan" direktor Ekološkog pokreta "Ozon"

Požari u Crnoj Gori su hronični višedecenijski problem, koji treba da bude u vrhu prioriteta donosilaca odluka, poručio јe u izјavi za "Dan" direktor Ekološkog pokreta "Ozon" Aleksandar Perović. On ističe da ogromne, nemjerljive ekonomske i ekološke štete, optrerećuju sve, bez izuzetaka, a nemoć na terenu u cilju prevencije, sprečavanja i kažnjavanja, zapravo pravi podsticajni ambijent za eko-kriminal.

– Nema većeg udara na intelekt, nego kada vam iz Vlade kažu da treba avione za gašenje požara obezbijediti kreditnim zaduženjima, dok se vozaju majbasima i džipovima i van radnog vremena. Takođe je nevjerovatno da se toleriše nesposobnost za suštinske životne probleme. Očigledno da živimo u vremenu kada manipulisanje javnosti ide do krajnjih granica, jer kako drugačije razumjeti da imamo trend nebrige prema sebi i budućim generacijama. Kao neko ko je proveo na terenu dosta vremena, mogu da potvrdim da nema tužnijeg osjećaja nego kada vidite da živa bića napuštaju prirodno stanište i da vatra uništava sve pred vašim očima. Populistički pristup Vlade je ponižavajući i to se mora mijenjati, isto kao i kolektivna svijest, jer očigledno nas dijele oko svega, pa se nadam da ćemo jednom naći najmanji zajednički imenitelj i okrenuti se sebi. I prirodi, koja nam je najveće blago – ističe Perović.

U požarima izgorele stotine miliona

Nevladina organizacija (NVO) KOD saopštila je raniјe da јe prošle godine u Crnoj Gori izgorjelo oko 143 kilometara kvadratnih šuma, što je ekvivalentno površini od blizu 24.000 fudbalskih terena. Dodaju da se prema evropskom modelu "ukupne štete" procjenjuje da je 2021. godine šteta usljed šumskih požara u Crnoj Gori iznosila oko 280 miliona eura.

Iz KOD-a su naveli da je u periodu od 2012. do 2018. godine, Crna Gora u požarima izgubila 346 kvadratnih kilometara šuma, što otprilike odgovara površini opštine Kotor ili opštine Mojkovac. Nastala šteta se procjenjuje na 700 miliona eura. Ova šteta obuhvata direktnu i onu indirektnu, tj. izgubljenu dobit i ekološku štetu.

Perović kaže da јe Mislov do frapantan primјer ekološke katastrofe, gdјe se kombinuјu neadekvatno upravljanje otpadom i požari.

– Mi(s)lov do je najbolji pokazatelj kako je ostvarena ideja ekološke države i kako se ozbiljno pristupa procesu evropskih integracija. Namjerno izazvani spoljašnji požari, konstantni unutrašnji požar koji traje 10 godina, otkrivaju sve rupe sistema koji ugrožava javno zdravlje. Mi smo preko Agencije za zaštitu životne sredine pokrenuli postupak utvrđivanja odgovornosti za štetu učinjenu životnoj sredini i stalno smo prisutni u javnosti, kako bi se problem riješio. Lokalna samouprava opštine radi najozbiljnije do sada na sanaciji i uspostavljanju pravilnog sistema upravljanja otpadom, ali naše je mišljenje da nemaju sistemsku podršku Vlade, ni ove ni prošle, čak se očigledno radi opstrukcija iz krugova moći. Danas je MUP poslao sms-poruku građanima koja je kao neki apel da se ne izazivaju požari, a u stvarnosti, krunski dokaz nesposobnosti intitucija da spriječe, kazne i zaustave devijantne pojave u društvu. Mislim da nema više vremena da se tolerišu nesposobni i da građani moraju zaštititi svoje zdravlje i životnu sredinu. Mi smo omogućili da nam se prijave informacije o požarima, uz obavezu očuvanja anonimnosti, ali to bi trebalo da rade nadležni organi. Prosto je nevjerovatno da država ne može da omogući građanima normalne uslove za život i da se manipuliše javnost s nekim procedurama. Nadam se da će konačno građani početi da vode brigu o sebi, jer bez toga teško da će nam biti bolje – ističe Perović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:23