Пешић на састанку Министара одбране / - фото: Министарство одбране
10/11/2021 u 16:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пешић: Задатак држава региона да jачаjу одбрамбени систем

Пешић је казао да удружено дjеловање и интензивна регионална сарадња jедино могу осигурати стабилан, безбjедан и просперитетан Западни Балкан

Генерални директор Директората за политику одбране, генерал маjор Раjко Пешић, учествовао jе данас на састанку министара одбране Америчко-jадранске повеље А-5 у Сплиту, Република Хрватска. Састанак jе окупио представнике земаља чланица А-5: Републике Албаниjе, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Републике Хрватске, Републике Сjеверне Македониjе и САД, као и посматрача Републике Косово, Републике Србиjе и Републике Словениjе. Током састанка разговарано jе о перспективи Америчко-jадранске повеље А-5 и доприносу међународним мисиjама, а размиjењена су и мишљења о Ковид-19 са фокусом на превазилажење посљедица коjе пандемиjа изазива у региону.

Пешић jе истакао да jе важан задатак земаља региона jачање националних одбрамбених система, те да би будући напори Повеље требало да буду усмjерени ка постизању овог циља, кроз заjедничке воjне вjежбе и обуке, коjе ц́е такође доприниjети jачању интероперабилности и омогућити ефикасниjе заjедничко учешће у међународним мисиjама. У том контексту, генерал Пешић jе посебно нагласио позитивно искуство заjедничког доприноса операциjама у Авганистану, у оквиру мисиjе “Одлучна подршка", те истакао да би могуће заjедничко ангажовање у оквиру Америчко-jадранске повеље у будућим међународним  мисиjама имало позитиван утицаj на регионалну сарадњу, потврђуjући посвећеност и способност заjедничког доприноса колективном миру и стабилности.

Генерал jе посебну пажњу посветио безбjедносним ризицима са коjима се суочава регион Западног Балкана наглашаваjући све већу опасност од хибридних приjетњи, као и изазова произведених пандемиjом Ковид-19. Истакао jе да су неопходни сарадња и коришћење заjедничких ресурса у оквиру Америчко - jадранске повеље да оjачамо националне капацитете у систему одбране.

Увjерен да Америчко-jадранска повеља А-5 представља успjешан проjекат регионалне безбjедносне сарадње, Пешић jе поновио снажну посвећеност Црне Горе, као НАТО чланице, промоциjи евроатлантских вриjедности и закључио да удружено дjеловање и интензивна регионална сарадња jедино могу осигурати стабилан, безбjедан и просперитетан Западни Балкан.

На краjу, учесници састанка су потписали и Заjедничку изjаву држава чланица А-5, потврђуjући удружено дjеловање и снажну регионалну сарадњу као jедине гаранциjе за успjешну борбу против актуелних безбjедносних изазова са коjима се суочава регион. 

Генерал маjор Раjко Пешић се на маргинама састанка сусрео са представницима министарстава одбране земаља чланица и посматрача инициjативе А-5, са циљем потврђивања спремности Министарства одбране Црне Горе да допринесе заjедничком снажењу повjерења у оквиру инициjативе, као и стабилности региона.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:06