са састанка / - фото: Министарство одбране
12/10/2021 u 16:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Пешић на састанку Мултинационалне савjетодавне групе РАЦВИАЦ-а

Он jе истакао значаj регионалних инициjатива за сваку земљу коjа тежи даљем унапређењу одбрамбених капацитета, а коjи су важни за очување стабилности и напретка региона

Генерални директор Директората за политику одбране генерал маjор Раjко Пешић учествовао jе данас на 46. састанку Мултинационалне савjетодавне групе (МАГ) Центра за безбjедносну сарадњу (РАЦВИАЦ) у Ракитjу, Република Хрватска.

Указуjући на посвећени заjеднички рад чланова, придружених чланица, посматрача и међународних партнера, генерални директор Пешић jе истакао значаj регионалних инициjатива за сваку земљу коjа тежи далjем унапређењу одбрамбених капацитета, а коjи су важни за очување стабилности и напретка региона. Он jе потврдио континуирану спремност Црне Горе да допринесе jачању постоjеће сарадње у оквиру РАЦИВАЦ-а, додавши да се значаj ове регионалне инициjативе огледа у очувању и његовању основних демократских вриjедности, што jе предуслов за успjешност европских и евроатлантских интеграциjа.

Учесници састанка сложили су се да jе пандемиjа  ЦОВИД-19 jош jедном подсjетила на важност jачања међусобне солидарности, интегрисане акциjе и колективног приступа заjедничким изазовима, као и да jе  РАЦВИАЦ и у овоj ситуациjи показао флексибилност и доказао способност прилагођавања новонасталим околностима, а све у цилjу несметане реализациjе годишњег програма РАЦВИАЦ-а и очувања мира и стабилности у овом диjелу Европе.

Констатовано jе да се у складу са глобалним кретањима и новим безбjедносним изазовима, миjењала и примарна мисиjа РАЦВИАЦ-а, што jе jедан од клjучних фактора за успjешно функционисање ове регионалне инициjативе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 17:55