Пешић / Фото: Архива
18/06/2022 u 13:42 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Пешић саму себе контролише како је добила кредит од Владе

Актуелна савјетница Мила Ђукановића док је ДПС био на власти од Владе је два пута добила помоћ – стан од 65 квадрата и стамбени кредит од 30.000 еура

Влада Црне Горе јуче је формирала Комисију за стамбена питања, чији је један од чланова и истакнути функционер ДПС-а, актуелна савјетница предсједника Црне Горе Мила Ђукановића, Наташа Пешић која је годинама била генерални секретар Владе Црне Горе, када је Демократска партија социјалиста била на власти.

Пешић је, док је ДПС била на власти, од Владе два пута добила помоћ – стан од 65 квадрата и стамбени кредит од 30.000 еура. Ова комисија би, како су најавили, требала да преиспита одлуке претходних.

Нови чланови Комисије за стамбена питања су: савјетник предсједника Владе за унутрашњу политику Сергеј Секуловић (предсједник), савјетник премијера за правна питања Иво Шоћ, шефица кабинета предсједника Владе Ана Рашовић, савјетница генералног секретара Владе Милица Смоловић, савјетница потпредсједника Владе за регионални развој Ирма Селмановић, шефица Бироа правних послова и представница Скупштине Ивана Божовић, савјетница за сарадњу са државним органима и представница предсједника Црне Горе Наташа Пешић.

Бивши руководилац Стручног тијела у некадашњем Савјету за борбу против корупције на високом нивоу Вања Ћаловић Марковић оцијенила је у изјави за "Дан" да одлука Владе да поново формира комисиjу за стамбена питања представља велико разочарење, jер показуjе да нема отклона од претходне праксе расипања новца грађана на бенефициjе функционера и њихових партиjских кадрова.

image

Ћаловић Марковић

Фото: Срђан Бољевић

– Веома смо забринути да ће на таj начин државни фондови бити злоупотриjебљени како би се куповала лоjалност у предизборном периоду. Овакво поступање представља jасан континуитет у односу на претходни режим коjи jе за станове и кредите функционера и службеника потрошио преко 20 милиона еура. Имаjући у виду да jе ова влада jасно показала да ће "по дубини" именовати представнике политичких партиjа, упркос важећим законима коjи прописуjу обавезу расписивања jавних конкурса, велика jе вjероватноћа да ће по сличном принципу диjелити и станове. Ово посебно када имамо у виду да су и чланови ове комисиjе, такође именовани по партиjском кључу. Оваквим потезима нова влада, на жалост, показуjе да jоj на првом мjесту нијесу интереси грађана, већ поjединаца блиских власти – казала је Ћаловић Марковић.

Координатор Алтернативе Црне Горе Зариjа Павићевић истакао је у изјави за "Дан" да смо гласали за промjене, а добили замjене.

image

Зарија Павићевић

Фото: Архива

– То jе кратак опис овога што се дешава у држави. Алтернатива jе против бившег премиjера Душка Марковића покренула случаj због нелегалне додjеле станова функционерима. Таj случаj jе на поновном процjени код новог главног специјалног тужиоца Владимира Нововића, jер га jе бивши тужилац Миливоје Катнић одбио као неоснован, без икакве правне поуке. И поред тога, нова влада улази у зону кривичне одговорности формирањем комисиjе за додjелу станова. Само да подсjетимо, функционери могу да купе станове на слободном тржишту као и сви остали. Немаjу право да добиjу стан под повлашћени условима jер ниjесу социjално угрожени. По нашим законима, социjалне станове могу да добиjу на коришћење само социjално угрожене фамилиjе. Ако Влада почне да додjељуjе станове, онда могу и министарства, комунална предузећа, водоводи, ватрогасне... Што да не?! Па и то су државни органи. Зато, ако премијер Дритан Абазовић додиjели и jедан шпаjз некоме, биће кривично гоњен. То значи да ће jедног дана бити у затвору. Ми га позивамо да то учини – поручио је Павићевић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:52