фото: Влада / - SASAMATIC
29/03/2022 u 13:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Писмо намјере УЦГ и Владе Француској: Црна Гора да буде мјесто Регионалног центра за борбу против сајбер криминала

Ријеч је о центру који ће бити исход Сајбер Балкан пројекта Француског центра за експертизу безбједности у Југоисточној Европи, који је иницирало француско Министарство за Европу и вањске послове

Ректор Универзитета Црне Горе Владимир Божовић и потпредсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић потписали су писмо намјере у којем су исказали Влади Француске спремност и жељу да Регионални центар за борбу против сајбер криминала и за сајбер безбједност буде у Црној Гори. Писмо намјере су предали амбасадору Републике Француске у Црној Гори Кристијану Тимоњеу, на данас одржаном заједничком састанку, у Ректорату УЦГ.

Ријеч је о центру који ће бити исход Сајбер Балкан пројекта Француског центра за експертизу безбједности  у Југоисточној Европи, који је иницирало француско Министарство за Европу и вањске послове.

Божовић је казао да је заједнички интерес Универзитета и  да центар буде у Црној Гори те да је Универзитет спреман да пружи подршку, како  у просторним капацитетима тако и у људском потенцијалу. У том погледу, казао је, академска заједница би дала свој пуни потенцијал и била снажан партнер у реализацији овог пројекта.

image

фото: Влада

- SASAMATIC

Потпредсједник Абазовић је казао да је конкуренција велика, да ће аплицирати и друге државе, али да вјерује да је Црна Гора идеално мјесто за овај центар.

 - Уколико регионални центар добије Универзитет Црне Горе, мислим да ће то бити заиста велики пут за оно што треба да буде будући развој наших научника, наших људи, као и да ће Црна Гора бити препозната у региону као мјесто које ће окупљати најбоље ИТ стручњаке и обучавати их у том контексту. Вјерујем да ће Влада Републике Француске препознати да ми имамо макар једну компаратвну предност више у односу на друге државе региона - казао је потпредсједник Абазовић.

Он је исказао задовољство што су и Ректорат УЦГ и француска Амабасада препознали да се у Црној Гори подижу сви капацитети који су везани за оно што је наша будућност, „а та будућност ће се огледати у укупном напретку, а напретка без хватања корака са технолошким развојем нема“.

Амбасадор Француске  је казао да данашње писмо намјере даје нови моментум пројекту сајбер сигурности који промовише француска влада, а који ће првенствено почивати на трансферу знања.

 - Црна Гора има важну улогу у овом пројекту због самог квалитета Универзитета Црне Горе којег смо могли да назначимо као једног од могућих главних партнера. Такође,  ту је и могућност избора локације о којој треба да размислимо -  казао је амбасадор Тимоње.

У име Универзитета Црне Горе, др Андреја Михаиловић са Правног факултета, изразила је задовољство што су Универзитет Црне Горе и Влада Црне Горе препознати као кредибилан партнер на остварењу важног задатка од есенцијалног значаја за цијели регион, као што је унапређење  сајбер  безбједности.

На данашњем састанку, учествовали су и проректори УЦГ проф. др Сања Пековић, проф. др Веселин Мићановић,  као и Седрик Грусет (Цедриц Гроуссет), савјетник за овај пројекат.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 01:28