Привредна комора ЦГ / - фото: ПКЦГ
24/03/2022 u 15:31 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ: Дигитална трансформациjа неостварива без адекватно позиционираног ИТ сектора

Неопходно jе да се на државном нивоу искаже већи степен разумиjевања процеса дигиталне трансформациjе, улоге и потенциjала ИТ сектора - поручено jе са сjеднице ОУ ИЦТ

Развоj Индустриjе 4.0 jасно указуjе да дигитална трансформациjа ниjе тренд већ потреба, а само добро развиjен ИТ сектор може пружити квалитетну подршку том процесу, казали су из Привредне коморе.

- ИТ сектор има потенциjал да из хоризонталног прерасте у вертикални приоритет. То jе потенциjал коjи би валоризациjом дао значаjан удио у БДП, како непосредно кроз пласирање производа и услуга на домаћем и иностраном тржишту, тако и посредно кроз дигиталну трансформациjу црногорске привреде - казали су из Привредне коморе.

Представници ИТ сектора аплелуjу на доносиоце политика да на адекватан и системски начин позиционираjу ИТ сектор, на мjесто коjе му у савременоj економиjи и припада.

-С обзиром на важност ИТ сектора у Индустриjи 4.0, потенциjала коjе има и чиjи развоj може значаjно утицати на подизање конкурентности црногорске привреде неопходно jе да се на државном нивоу искаже већи степен разумиjевања процеса дигиталне трансформациjе, улоге и потенциjала ИТ сектора- поручено jе са сjеднице ОУ ИЦТ.

Десета сjедница Одбора удружења информационих и комуникационих технологиjа одржана jе у просториjама Главног контролно мjерног центра, у торању на Даjбабскоj гори. Домаћини, Агенциjа за електронске комуникациjе и поштанску дjелатност (ЕКИП) традиционално jе на првоj сjедници Одбора у години, презентовала стање на пољу електронских комуникациjа у Црноj Гори.

Павле Миjушковић замjеник извршног директора ЕКИП-а и руководилац сектора за електронске мреже и сервисе, информисао jе чланице Одбора о вриjедностима наjзначаjниjих индикатора, те реализованим и планираним активностима ЕКИП-а.

- Презентовани подаци потврђуjу лидерску позициjу наше земље у погледу комуникационе инфраструктуре. Покривеност и доступност широкопоjасног приступа интернету брзине веће или jеднаке 100Мбпс износи 78,45%. Тренд пораста броjа корисника мобилне телефониjе и мобилног интернета задржао jе тренд континуираног раста. Пенетрациjа мобилне телефониjе износила jе 181% у 2021.години Закључак jе да су основне претпоставке за успjешно спровођене процеса дигиталне трансформациjе на завидном нивоу - поручују из Привредне коморе.

Додају да је приход сектора електронских комуникациjа у предходноj години износио 211,81 еура, а у инвестициjе jе уложено 51,13 еура.

- И ако се биљежи значаjан пад инвестициjа, коjи jе, рецимо у 2016.години износио око 50% прихода, оне су и даље на високом нивоу, на нивоу око 25% укупих прихода, што jе и даље изнад просjека инвестирања овог сектора на нивоу Европске униjе, гдjе оваj сектор у инвестирање улаже око 17% прихода - закључили су из Привредне коморе.

Према редовном годишњем истраживању, коjе спроводи ЕКИП, услуге мобилне телефониjе користи 98,2% грађана Црне Горе. Евидентан jе и висок ниво задовољсктва квалитетом електронских комуникационих услуга, између 83,1% и 92,5%, у зависности од оператора. Такође, истраживање евидентира и висок ниво задовољства циjенама електронских комуникационих услуга, између 71,4% и 78,5%.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 09:27