Привредна комора ЦГ / - фото: Привредна комора ЦГ
29/01/2022 u 09:42 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ: Инфрастуктурно повезивање додатно jача сарадњу Црне Горе и БиХ

На састанку jе указано на важност реализациjе планиране трасе Jадранско-jонске саобраћаjнице коjа ће бити наjкраћа веза нашег региона са Турском

Амбасадор Босне и Херцеговине Бранимир Jукић посjетио jе Привредну комору Црне Горе и са предсjедницом др Нином Дракић и директором Сектора за међународну сарадњу Жељком Балтићем разговарао о заjедничким активностима коjима би се у наредном периоду могли унаприjедити економски односи двиjе државе, саопштено је из Привредне коморе Црне Горе. .

Током састанка jе посебно апострофирана блискост ових земаља, њихових житеља и привредника, али и оциjењено да би тjешњоj међусобноj повезаности значаjно могла доприниjети модернизациjа путног правца Сараjево-Подгорица, преко Шћепан поља. Такође jе указано на важност реализациjе планиране трасе Jадранско-jонске саобраћаjнице коjа ће бити наjкраћа веза нашег региона са Турском.

 - Црна Гора и Босна и Херцеговина државе међу коjима нема нецаринских бариjера. У наредном периоду потребно jе балансирати трговинску размjену између двиjе земље повећањем црногорског извоза - поручили су саговорници у свјетлу економске сарадње. 

Како су истакли, промоциjи црногорских производа може доприниjети њихово представљање на саjмовима коjи ће се организовати током године у Босни и Херцеговини. Привредна комора Црне Горе ће у сарадњи са колегама из БиХ доприниjети успjешноj реализациjи поменутих саjамских манифестациjа.

На састанку су истакнути и изазови са коjима се сусриjећу економиjе Црне Горе и Босне и Херцеговине, међу коjима се посебно издваjаjу пандемиjа ковида-19, дефицит квалификоване радне снаге и њен одлазак у земље западне Европе.

Указано jе и на неопходност диверсификациjе црногорске економиjе у правцу снажења производних дjелатности. Простор за сарадњу са привредницима из БиХ постоjи нарочито у секторима пољопривреде и прехрамбене индустриjе, енергетике, те у туризму гдjе треба радити на унапређењу понуде како би Црна Гора била цjелогодишња туристичка дестинациjа.

- Привредна комора Црне Горе и Амбасада Босне и Херцеговине остаjу посвећени и блиски партнери у циљу снажења економских веза двиjе државе - закључено је на састанку.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:45