регионална веб платформа / - фото: ПКЦГ
31/05/2022 u 09:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ПКЦГ: Прва регионална веб платформа за е-трговину доступна у Црној Гори, Србији, БиХ..

Из ПКЦГ су обjаснили да регионалну wеб платформу развиjа Македонско удружење за е-трговину, као главни имплементатор, у сарадњи са удружењима е-трговине и организациjама из сродних индустриjа

Прва регионална веб платформа за е-трговину под називом ecommerce4all.eu, коjа корисницима обезбjеђуjе информациjе важне за пословање у тоj области, доступна jе у Црноj Гори, Србиjи, Босни и Херцеговини, Албаниjи, Косову и Молдавиjи, саопштено је из ПКЦГ.

Из Привредне коморе (ПКЦГ) су обjаснили да регионалну wеб платформу развиjа Македонско удружење за е-трговину, као главни имплементатор, у сарадњи са удружењима е-трговине и организациjама из сродних индустриjа из држава чланица ЦЕФТА.

Корисници из региона ће, како jе обjшњено, моћи бесплатно да користе регионалну wеб платфму, гдjе jе већ доступан први од пет модула, коjи се односи на податке о е-трговини.

- Модул представља стање е-трговине на ЦЕФТА тржиштима кроз статистичке и друге податке, информациjе коjе се односе на спремност земаља за обављање послова е-трговине, као и информациjе о томе колико често и гдjе купци купуjу онлине. Ти подаци могу помоћи компаниjама да унаприjеде пословање на локалним тржиштима, али и да се прошире на друга у ЦЕФТА региону-  наводи се у саопштењу.

Платформа ће, како jе наjављено, у наредном периоду бити надограђена са jош четири модула, од коjих три покриваjу кључне аспекте пословања у е-трговини, као што су регулациjа, е-плаћање и испорука, а jедан се односи на приче о успjеху са сваког тржишта.

Проjект менаџер Мариjа Ристовска, сматра да jе развоj платформе од великог значаjа за е-трговину, укључене организациjе и регионалну сарадњу између ЦЕФТА тржишта.

- Е-продавци могу добити важне пословне чињенице и релевантне информациjе за сва тржишта у региону, коjе могу искористити за ширење пословања. Поред тога што су већ почеле да сарађуjу jедна са другом, организациjе у региону коjе раде на wеб платформи моћи ће да се афирмишу као „глас е-трговине“ на њиховим тржиштима, али и регионалном - навела jе Ристовска.

У ПКЦГ су задовољни што имаjу прилику да учествуjу у проjекту и регионално прошире платформу за е-трговину.

- Очекуjемо да ће се заинтересовани информисати о свим важним аспектима е-пословања преко платформе, као и да ће реализовати потенциjал за раст и ширење е-трговине - рекли су из ПКЦГ.

Развоj платформе подржава проjекат Отвореног регионалног фонда за спољну трговину коjи имплементираjу ГИЗ-а у име ЕУ и Њемачко савезно Министарство за економску сарадњу и развоj (БМЗ).

Циљ jе унапређење међународне сарадње коjа промовише регионални и локални економски развоj и подржава аутономну имплементациjу политика усклађених са ЕУ, коjе имаjу за циљ балансирање регионалног развоjа земље. Фонд има за циљ да унаприjеди спровођење реформске агенде за трговину и конкурентност у ЦЕФТА региону у складу са захтjевима процеса приближавања ЕУ.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 05:17