/ JOKSIMOVIć - FOTO: TVCG
12/07/2022 u 09:00 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Plan da u budućnosti HPV vakcinu primaju i dječaci

Postepeno uvođenje HPV vakcinacije dječaka naša je budućnost i realnost, i ona ima smisla, pa se nadam da ćemo u naredne dvije, do tri godine proširiti vakcinaciju na dječake, rekao je dr Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović

Postepeno uvođenje HPV vakcinacije dječaka naša je budućnost i realnost, i ona ima smisla, pa se nadam da ćemo u naredne dvije, do tri godine proširiti vakcinaciju na dječake, rekao je dr Instituta za javno zdravlje (IJZ) Milko Joksimović.

On je u emisiji Dobro jutro Crna Goro na TVCG rekao da nas veliki posao tek očekuje, pojašnjavajući kako je preporuka da se počne vakcinacija u uzrastu između devet i 14 godine, jer su efekti u tom slučaju najbolji. Vakcina je, kaže, bezbjedna.

"Mi smo se odlučili da kod nas to bude između devetog i 10. rođendana, jer smo procijenili da je taj uzrast najsvrsishodniji. Što ranije date vakcinu, efekti će biti bolji", rekao je Joksimović.

Komentarišući vakcinaciju dječaka, kao što je slučaj sa Škotskom, Joksimović kaže da to ima smisla jer je HPV vakcina antikancer vakcina i ona štiti od šest različitih vrsta raka

- U prvom redu štiti od raka grlića materice, jer je HPV infekcija direktno povezana sa tim kancerom. Sa druge strane u našoj populaciji imamo najviše opterećenja od te bolesti. Postepeno proširivanje vakcinacije dječaka je i naša budućnost i realnost, pa se nadam da ćemo u naredne dvije, tri godine i mi proširiti- kazao je on.

Joksimović kaže da roditelji moraju da znaju da se HPV vakcinacija radi kako bi se prevenirao rak: "To svi moramo da imamo na umu".

Govoreći o iskustvima sa HPV vakcinacijom u Škotskoj, ginekološkinja Maggie Cruickshank kazala je da su sa nacionalnim programom krenuli 2008. godine, te da su imali pauzu s kovidom.

- Projekat je uspješan, 90 odsto djevojčica je vakcinisano i već smo vidjeli fantastične rezultate u smislu raka grlića materice od početka vakcinacije- istakla je Cruickshank.

Kad su počeli s programom vakcinacije, ona pojašnjava da su ciljna grupa bile djevojčice 12-13 godine, dok su 2019. godine počeli s vakcinacijom dječaka istog uzrasta.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 08:45