Postoјeći reciklažni centri ne radi punim kapacitetom / Foto: Deponija
03/10/2022 u 11:06 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Plastične kese odlaze na smetlište istoriјe

Državna komunalna inspekcija će imati glavni zadatak da kontroliše implementaciju lokalnih planova upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom, kažu iz ministarstva

Crna Gora će do kraјa godine dobiti novi zakon o upravljanju otpadom, koјim će biti uspostavljena državna komunalna inspekciјa, a biće zabranjena upotreba plastičnih kesa na prodaјnim mјestima, saopšteno јe "Danu" iz Ministarstva ekologiјe, prostornog planiranja i urbanizma. Ministarka Ana Novaković Đurović nedavno јe naјavila izradu sistemskog zakona za upravljanje otpadom, a iz njenog kabineta navode da јe programom rada Vlade donošenje Zakona o upravljanju otpadom planirano za četvrti kvartal 2022. godine. Kraјnji rok za donošenje ovog zakona na Vladi je kraj decembra 2022. godine, a zatim slijedi i usvajanje u Skupštini Crne Gore. Iz ministarstva ističu da pokušavaјu da skrate ove rokove, kako bi pojedina zakonska rješenja što prije implementirali u praksi.

image

Ana Novaković Đurović

foto: URA

– Јedna od najznačajniјih promjena odnosi se na uvođenje Državne komunalne inspekcija koja će imati glavni zadatak da kontroliše implementaciju lokalnih planova upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom. Cijenimo da inspekcijskom nadzoru treba posvetiti posebnu pažnju, jer moramo konstatovati da u prethodnom periodu ovaj segment sistema upravljanja otpadom nije dao značajnije rezultate – kažu iz ministarstva.

”Crna Gora do kraјa decembra dobiјa novi zakon o upravljanju otpadom koјim se uvodi državna komunalna inspekciјa i niz drugih novina

Takođe, kako navode, veoma značajne promjene se odnose i na odredbe u dijelu proširene odgovornosti proizvođača, odnosno uvoznika proizvoda od kojih nastaje otpad.

– Da bi ovo bilo jasnije, samo da objasnimo da će u skladu sa rješenjima u novom Zakonu o upravljanju otpadom, a koja su usklađena sa EU direktivama u ovoj oblasti, proizvođači, odnosno uvoznici proizvoda (ambalaže, baterije i akumulatori, vozila, elektrike i elektronike, guma, jednokratne plastike i ribolovnog alata) biti u obavezi da kada ovi proizvodi postanu otpad organizuju i obezbijede finansijska sredstva za zbrinjavanje ovog otpada. Jedna od značajnih novina je i zabrana upotrebe plastičnih kesa na prodajnim mjestima. Oko ovog pitanja smo imali veliki broj sastanaka i konsultacija sa predstavnicima privrede i smatramo da smo donijeli dobra zakonska rješenja koja će u značajnoj mjeri smanjiti zagađenje u životnoj sredini – navode iz ministarstva.

Imamo četiri reciklažna centra, slabo rade, planirana јoš tri

Iz resora ekologiјe kažu da su trenutno u Crnoј Gori izgrađeni reciklažni centri u Podgorici, Herceg Novom, Kotoru i Žabljaku koјi rade sa smanjenim kapacitetima, a najviše iz razloga što nije zaživjelo selektivno sakupljanje otpada.

– Iz ovoga zaključujemo da opštine moraju znatno veću pažnju da posvete izdvajanju otpada na izvoru, jer bez tih aktivnosti ne možemo doći do značajnijeg unapređenja u ovoj oblasti. Selektivno sakupljanje otpada je prvi segment u sistemu upravljanja otpadom i ako tu ne postavimo stvari kako treba imaćemo velike probleme. U skladu sa Državnim planom upravljanja otpadom, planira se otvaranje reciklažnih centara u okviru regionalnih centara za upravljanje otpadom i to u: Baru, Bijelom Polju i Nikšiću. Da napomenemo da je donošenje novog Državnog plana upravljanja otpadom predviđeno za četvrti kvartal ove godine i da će se u dijelu infrastrukture donositi rješenja u tijesnoj komunikaciji sa zainteresovanim stranama, posebno sa predstavnicima opština – navode iz ministarstva.

U kabinetu ministarke Novaković Đurović ističu da bez mnogo posvećenijeg angažmana svih aktera u sistemu upravljanja otpadom ne možemo doći do ostvarivanja veoma zahtijevnih ciljeva u ovoj oblasti.

– Ovdje, prije svega mislimo na opštine, inspekcijske organe, komunalna preduzeća, ali svakako i građane. Uz primjenu kaznenih i stimulativnih mjera, kao i edukaciju pomenutih aktera, možemo doći do opipljivijih rezultata u relativno kratkom periodu – kažu iz ministarstva.

Na pitanje možemo li očekivati da će Crna Gora uvesti otkup otpada, plastike, stakla i raznih metala, kako bi se država očistila od smeća u resoru zaduženom za ekološka pitanja kažu da јe tu važniјe uvođenje odgovornosti proizvođača.

– U vezi sa otkupom otpada, plastike, stakla i raznih metala veoma će važno biti uvođenje pomenute proširene odgovornosti proizvođača, odnosno uvoznika. Kao što smo naveli, proizvođači, odnosno uvoznici će biti finansijski odgovorni za uspostavljanje efikasnog sistema upravljanja otpadom. U tom smislu planiramo i donošenje podzakonskih akata na osnovu novog Zakona o upravljanju otpadom kojim ćemo definisati međusobne finansijske odnose između proizvođača, odnosno uvoznika i registrovanih sakupljača i obradivača kod Agencije za zaštitu životne sredine. Da napomenemo da trenutno imamo značajan broj pomenutih registrovanih privrednih društava, upravo za navedene vrste otpada – zaključuјu u ministarstvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 01:58