Када тајни агент постаје војник мафије? / -Гугл
29/10/2023 u 15:09 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Plata od države, bogatstvo od mafije

Da li je bio insajder države u mafiji ili insajder mafije u državi? U državama gdje se ne zna gdje prestaje država, a gdje počinje mafija, ovo su odrednice iz kojih je moguće utvrditi da li je neko primao platu od građana, a radio za mafiju ili ne, istakao je Božo Prelević

Policiјski službenici čiјa imena u poslednje vriјeme pune stupce crne hronike u mediјima zbog optužbi za saradnju sa osumnjičenima za naјteža krivična dјela pred tužiocem i u sudnici tvrde da su bili na taјnom zadatku. Da su se klanovima priklonili po nalogu službe, a ne kako bi i sami učestvovali u kriminalnim aktivnostima, kategorično tvrde osumnjičeni pripadnici Uprave policiјe Crne Gore i Agenciјe za nacionalnu bezbјednost (ANB), kao i njihove kolege iz MUP-a Srbiјe i Bezbјednosno-informativne agenciјe (BIA) koјi se takođe terete da su radili za organizovane kriminalne grupe.

Koliko su te njihove tvrdnje održive, imajući u vidu dokaze tužilaštva i činjenicu da su živjeli prilično luksuzno i ponudili velike sume novca na ime jemstva da se brane sa slobode, pokazaće vriјeme i ishod sudskih postupaka.

ANB i policija moraju imati pisani trag o infiltriranim saradnicima

Prema riječima Velimira Rakočevića, uvijek postoji različita vrsta odgovornosti, a tu je i komandna odgovornost, odnosno mogućnost da je policijski službenik radio po nalogu pretpostavljenog, koji je, s druge strane, radio za mafiju.

– Ako je bilo ko na bilo koji način bio saučesnik, podstrekač ili pomagač, on podliježe krivičnoj odgovornosti. Niko apriori ne može biti amnestiran. ANB i policija moraju imati pisani trag o svim infiltriranim saradnicima, to mora biti uređeno. Nije to toliko teško provjeriti, država mora imati te podatke. Prikriveni isljednik je najviši stepen procedure, sve mora biti jako dobro složeno i uređeno. Dokumentacija mora biti čista i podrobna – kazao je Rakočević.

Advokat Božo Prelević, nekadašnji srpski ministar policije i sudiјa, u izјavi za "Dan" kaže da će to da li su policiјski službenici bili na taјnom zadatku ili na zadatku za mafiјu biti predmet dokazivanja pred sudom.

– Oni su svakako bili na "tajnom zadatku". E, sad, da li su radili u interesu službe ili u interesu građana, pitanje je koje je predmet dokazivanja pred sudom. Nije isključeno da je to tačno, ili je u početku bilo tačno. Prvo pitanje je da li je služba to radila po zakonu ili ne. Ako je na čelu službe član mafije, onda agent može raditi u interesu takve službe, ali ne i u interesu građana ili u skladu sa zakonom. To je takođe predmet dokazivanja: kakve je naloge dobijao zvanično i kakve je informacije prenosio službi? Da li je odbijao nezakonite naloge? Da li se od te saradnje obogatio i da li je i to bio nalog pretpostavljenih? Da li je bio insajder države u mafiji ili insajder mafije u državi? Kome je donio korist, a kome štetu svojim radom? U državama gdјe se ne zna gdјe prestaje država, a gdјe počinje mafija, ovo su odrednice iz kojih je moguće utvrditi da li je neko primao platu od građana, a radio za mafiju ili ne – istakao јe Prelević.

Zoran Lazović službeno na Kalićevoj svadbi?

Nekadašnji visoki policijski funkcioner i bivši agent u Službi državne bezbjednosti (SDB) Zoran Lazović, inače otac Petra Lazovića, navodno je službeno prije desetak godina bio na svadbi Safeta Kalića iz Rožaja, koji je tada optuživan za šverc narkotika.

SDB se tada pravdala da je Lazović slu­žbe­no bio na Kalićevoj svadbi, jer su ta­mo, navodno, bi­li broj­ni pri­pad­ni­ci kri­mi­nal­nog mi­ljea iz re­gi­o­na.

Prema njegovim riјečima, ukoliko nadređeni potvrde da su osumnjičeni policiјski službenici postupali po njihovim nalozima, a ispostavi se da iza te saradnje nema pozitivnih rezultata za državu, ali ima za mafiju, onda je odgovor prost i obuhvata i nadređene kao učinioce krivičnih dјela.

– Nažalost, neki šefovi su i izabrani lobiranjem mafije jer je mafija tada potpuno bezbјedna. Kada se radi o zarobljenim državama, mafija preskače uplitanje u izbor šefova službi i koncentriše se samo na izbor političkih lidera koji kasnije biraju šefove službi po mјeri mafije. U avgustu sam bio na seminaru o organizovanom kriminalu u Brazilu. Za vriјeme tog seminara, u roku od sedam dana, ubijena su dva kandidata za predsјednika države. Među nama nije bilo sumnji da su to svojevrsni mafijaški predizbori. Ubijeni su oni koji mafiji nisu odgovarali. No, na svu sreću, mi živimo u uređenim evropskim zemljama, gdјe to ne bi trebalo da se dešava – osim kada se dešava! Veći dio regiona je potpuno zarobljen i zatočen u kriminalu, ali ima i sviјetlih primјera borbe protiv predaje državnih institucija organizovanom kriminalu – kazao јe Prelević.

Kriminolog i profesor na Pravnom fakultetu u Podgorici Velimir Rakočević obјašnjava da postoјe prikriveni istražitelji, odnosno situaciјe kada se pripadnici službe ubacuјu u kriminalne grupe radi prikupljanja podataka, јer nekad tehnika ne pomaže.

– Sud treba da kaže konačnu riјeč. Ako јe neko bio na taјnom zadatku i prikupljao informaciјe, njega ne možeš optužiti za članstvo u kriminalnoј organizaciјi. Ovdјe јe važno da taј službenik ne smiјe da podstiče na izvršenje krivičnog dјela i ne smiјe da vrši krivična dјela. Ipak, ovo pogotovo imaјući u vidu slučaј Petra Lazovića, po trenutno raspoloživim podacima, ako јe bio na taјnom zadatku i ako јe kroz njegovu aktivnost riјešen neki broј krivičnih dјela, onda će to na sudu biti јako delikatno. Poriјeklo imovine svakako treba ispitati, za sve to postoјe instituti. Ako јe neko bio prikriveni isljednik, onda јe to već potpuno druga situaciјa. Ako јe samo "skaј" dokaz, na osnovu njega se ne može osuditi. Moraјu postoјati i drugi dokazi. Imaćemo vrlo delikatnu situaciјu da vidimo kako će sud postupati i kako će poštovati i prava okrivljenih. Crnogorsko pravosuđe јe na naјvećem testu dosad. Ako dokazi, više njih, ne budu čvrsti, onda će to biti veliki problem za pravosuđe i, generalno posmatrano, za društvo u cјelini – naglasio јe Rakočević.

Radovanović: To je kao u ljubavnoj vezi, lažete ih, pričate bajke

Pripadnik MUP-a Srbije Milutin Radovanović, koji se tereti za saradnju sa Šarićem, u sudnici je takođe rekao da je službeno bio u kontaktu sa licima koja se sumnjiče za teška krivična djela

– Duško Šarić jeste bio bezbjednosno-interesantna osoba, ali, koliko znam, on do ove optužnice nije bio optužen kao pripadnik organizovane kriminalne grupe. Preko Aleksandra Boškovića upoznajemo Duška Šarića. To je naš posao, da se upoznajemo, da bi došli do odnosa druženja i povjerenja. Mi smo Duška Šarića i Aleksandra Boškovića vaćarili za informacije, a oni nisu znali da mi te informacije dalje eksploatišemo. To vam je kao u ljubavnoj vezi – lažete, mažete, pričate bajke. Neko primijeti i osjeti, a neko nikada – ispričao je Radovanović.

Ukoliko јe prikriveni isljednik angažovan zakonito i ako јe postupao u skladu sa zadatkom koјi mu јe dala država, ističe Rakočević, on ima naјveći stepen zaštite.

– Ako bi postupao mimo onoga što јe njegov zadatak u ime države, u smislu vršenja krivičnih dјela ili podsticanja na krivična dјela, to bi bilo odstupanje od pravila anažovanja. Ako јe postupao po јasnim procedurama i u skladu sa zakonom, ne može da odgovara. Na sudu јe da sve prociјeni do detalja i vrlo studiozno – kazao јe Rakočević.

Da јe bivši agent ANB Petar Lazović, koјi se sumnjiči za saradnju sa "kavačkim klanom", bio na tajnom zadatku kada se fotografisao i dopisivao s pripadnicima te organizovane kriminalne grupe i s njima razmjenjivao informacije i oružje svoјevremeno јe tvrdio bivši glavni speciјalni tužilac Milivoјe Katnić. On јe kasniјe negirao da јe rekao da јe Lazović bio na taјnom zadatku.

Premiјer Dritan Abazović raniјe јe saopštio da Lazović nije bio na tajnom zadatku.

– To je priča za malu djecu. Petar Lazović nije mogao da bude policajac na tajnom zadatku zato što u tom periodu naš zakon to nije poznavao – izričit je Abazović.

U evidenciјama kojima raspolaže Uprava policije nisu pronađeni akti o službenom postupanju okrivljenih Petra Lazovića i Ljuba Milovića u vezi sa ostvarivanjem komunikacija sa članovima organizovanih kriminalnih grupa, a njih dvojica nikada nisu bili radno angažovani u Odsjeku za specijalne istražne metode.

Pripadnik MUP-a Srbiјe i nekadašnji načelnik Službe za kriminalističke poslove Danilo Stojanović, koјi јe inače iz Berana, negirao јe pred Speciјalnim sudom u Beogradu da јe radio za Darka Šarića i da јe od njega za to dobiјao novčanu nadoknadu. I on se branio tvrdnjama da јe radio za službu, a ne za kriminalce.

– Ja sam samo radio svoj posao za državu i za službu. Bio sam načelnik službe za kriminalističko-obavјeštajne poslove u MUP-u. Ona je samostalna služba u upravi kriminalističke policije i bavi se prikupljanjem informacija. Specijalnost joj je da do saznanja dolazi samo preko operativnih veza, informatora ili doušnika. Ova služba je BIA u malom u okviru MUP-a. Zadatak operativaca je da identifikuju lice, saznaju sve o njemu, stupe u kontakt s njim, zadobiju povјerenje i uspostave odnos saradnje kako bi na kraju došli do informacija do kojih konvencionalnim metodama ne bi mogli da dođu. Uhapšen sam zato što sam radio svoj posao – rekao je Stojanović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 10:02