morska kornjača / - INSTITUT ZA BIOLOGIJU MORA
28/10/2023 u 22:57 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Plavi horizonti: Povrijeđena morska kornjača

- Podsjetimo da su morske kornjače zaštićene zakonom i mnogim međunarodnim konvencijama. U crnogorskim vodama se nađu uglavnom u tranzitu, naveli su iz Instituta za biologiju mora

Na plaži Plavi horizonti danas je primjećena mlada jedinka glavate morske kornjače, saopšteno je iz Instituta za biologiju mora.

Kako su naveli, izlaskom na teren, ustanovljeno je da kornjača ima tešku povredu glave koja nije novijeg datuma, a moguće i frakturu lobanje uz oštećenje mozga.

- Iako Institut još uvijek nema centar za oporavak morskih kornjača, s obzirom na izuzetno loše stanje ove kornjače, a budući da je u pitanju mlada jedinka koja još nije dosegla punu veličinu, odlučeno je da se prenese u Institut i smjesti u karantinski dio akvarijuma kako bi joj pokušali pružiti pomoć i liječenje - dodali su iz Instituta.

Posebno su zahvalni kolegama i prijateljima iz Akvarij Piran, dr Manji Rogelji iz Slovenije i Aquarium Pula iz Hrvatske, dr Mileni Mičić i njenom timu, na svesrdnoj pomoći i instrukcijama, te veterinaru dr Marku Petričeviću na stručnoj pomoći.

- Podsjetimo da su morske kornjače zaštićene zakonom i mnogim međunarodnim konvencijama. U crnogorskim vodama se nađu uglavnom u tranzitu. U većem broju borave u sjevernom Jadranu koji im predstavlja glavno mjesto ishrane dok na jugu i oko grčkih ostrva polažu jaja. Kao odrasle jedinke nemaju prirodnih predatora ali čovjek i njegove aktivnosti su im jedna od glavnih prijetnji - napominju iz Instituta.

Procjenjuje se da se u Jadranu slučajno godišnje ulovi oko 2500 jedinki.

- Od ukupnog broja jedinki uhvaćenih u mreže 85% je ulovljeno kočarenjem. Poznato je da morske kornjače konzumiraju plutajući plastični otpad (prozirne plastične kese) koji izgledom podsjeća na meduze (kojima se hrane) te da veća količina plastike u želucu izaziva poteškoće, smetnje prilikom hranjenja, ali i smetnje u regulaciji plovnosti što dugoročno izaziva uginuće jedinki - objašnjavaju iz Instituta za biologiju mora.

U Jadranskom moru žive tri vrste morskih kornjača.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 17:50