Požar na brdu Golubinja / - PV INFORMER
24/06/2024 u 12:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pljevlja: Požar na brdu Golubinja i dalje aktivan, na terenu 14 vatrogasaca, uključen i vojni helikopter

Požar koji je prije dva dana zahvatio brdo Golubinja iznad Pljevalja i dalje gori istim intezitetom, bez obzira na napore vatrogasaca i gašenja iz vazduha od strane jednog vojnog helikoptera.

Požar je trenutno daleko od naseljenog područja i skoncentrisan je na dijelu iznad gradskog stadiona i u dijelu brda preko puta motela Vodice, prenosi PV Informer.

Vjetar je promjenio pravac pa se dim pruža prema dijelu brda iznad izvorišta rijeke Breznice u pravcu Kamberovića. Dim je lako uočljiv sa ljetnje bašte motela Vodice na brdu neposredno iznad puta.

Iz Službe zaštite i spašavanja su redakciji portala saopštili informaciju da bi vojni helikopter mogao i danas biti uključen u gašenje požara, a u 11 časova vojni helikopter se i pojavio iznad grada. Požar se širi lijevo i desno. U odnosu na motel na istoj je daljini kao i sinoć. Nije prešao stazu koju su juče branili. Daljina je oko 100 metara vazdušne linije, dok je od objekta Vodovoda, gdje je izvor Breznice na oko 70 metara.

Nisu ugroženi objekti mještana podno Golubinje. Očekuje se i uključivanje 10-tak pripadnika Vojske koji će pomoći u dopremi vode od cisterni do mjesta požara. Na terenu je 14 vatrogasaca sa tri vozila. Zbog blizine u odnosu na stacionirana vozila Službe, voda će se uzimati kod motela.

Na zahtjev ministra unutrašnjih poslova, ministar odbrane Dragan Krapović je odobrio angažovanje helikoptera VCG u gašenju požara na teritoriji Opštine Pljevlja.

Požar iznad Pljevalja: Gori borova šuma na Golubinji

Iz Službe zaštite i spašavanja je od 9 časova na terenu 15 vatrogasaca koji rade u veoma teškim uslovima, noseći na sebi naprtljače sa vodom i po više stotina metara po velikoj vrućini i nepristupačnom terenu.

U toku jučerašnjeg dana oko 16 časova sa pojavom vjetra, čitav grad je bio obavijen pepelom i dimom,pa je bilo onemogućeno provjetravanje stanova, dok su u isto vrijeme mjerni uređaji sa mjerne stanice u Gagovića imanju pokazivali dobre rezultate kvaliteta vazduha. Istovremeno je primjetno da sa mjerne stanice nema podataka za sumpor dioksid i azot okside već 10 dana.

Iz tog razloga redakcija portala je jutros kontaktirala nadležne iz Agencije za zaštitu životne sredine Crne Gore i od njih dobila informaciju da su podaci sa mjerne stanice autentični,ali njihovu validnost na kraju mjeseca može potvrditi jedino CETI. Mjerni uređaji sa mjerne stanice za sumpor dioksid i azot okside poslati u Hrvatsku radi servisa i kalibracije.

Građani u velikom broju smatraju da angažovanje jednog vojnog helikoptera i oko 15 pripadnika vatrogasne jedinice ne mogu ugasiti požar u gustoj i nepristupačnoj šumi na brdu iznad grada i sve više vjeruju da požar može ugasiti jedino kiša koja već odavno zaobilazi Pljevlja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. jul 2024 03:17