/ - FOTO: MUP
03/11/2023 u 08:49 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Počela privremena primjena Sporazuma sa Frontexom

Poželivši pripadnicima Frontex-a uspješan rad u Crnoj Gori, Vasiljević je saopštio da je dosadašnja saradnja bila sadržajna i kvalitetna

Nakon potpisivanja Sporazuma između Evropske unije i Crne Gore o operativnim aktivnostima koje sprovodi Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu u Crnoj Gori (Frontex) u maju ove godine, 1. novembra zvanično je počela privremena primjena.

- Sporazum omogućava raspoređivanje službenika Frontex-a i primjenu izvršnih ovlašćenja na bilo kojem dijelu državne granice Crne Gore, a ne samo na granici sa Evropskom unijom, kako je to bilo predviđeno prethodnim Sporazumom. U  tom cilju u Crnoj Gori biće raspoređeno oko 60 pripradnika Tima -  saopšteno ej iz MUP-a.

V.d. pomoćnika direktora za Sektor granične policije Milutin Vasiljević, na brifingu organizovanom za pripradnike članova tima Frontex-a, istakao je da je partnerstvo sa Frontex-om koje datira od 2009. godine značajno doprinijelo unapređenju rada granične policije i ukupnoj bezbjednosti na granici.

Poželivši pripadnicima Frontex-a uspješan rad u Crnoj Gori, Vasiljević je saopštio da je dosadašnja saradnja bila sadržajna i kvalitetna.

- Dugogodišnjim zajedničkim radom u okviru posmatračkih misija i zajedničkih operacija službenici crnogorske granične policije su usvajali  nova znanja i prakse postupanja evropskih kolega, a ostvaren je napredak na planu suzbijanja krijumčarenja luksuznih motornih vozila, pronalaženja falsifikovnih dokumenata, krijumčarenja oružja i postupanja sa migrantima - poručio je Vasiljević.

Prema njegovim riječima, veoma je važna i podrška koju Frontex  pruža razvoju Koordinacionog centra čiji je krajnji cilj uspostavljanje Koordinacionog centra u Podgorici u punom kapacitetu i njegovo uključivanje u Eurosur mrežu, kao modela za razvoj koordinacionih centara u ostalim državama Zapadnog Balkana.

Stalni migracioni pritisak, razvijene mreže krijumčarenja i različiti oblici prekograničnog kriminala su izazovi koje podjednako dijelimo sa našim evropskim partnerima, naglasio je, te  izrazio uvjerenje da  će prisustvo službenika Frontex-a na granicama između zemalja koje nijesu članice EU biti prekretnica i krupan korak u borbi protiv ovih izazova.

Vasiljević je poželio pripadnicima Frontex-a uspješan rad i saopštio da će Granična policija Crne Gore u narednom periodu svojim angažovanjem pokazati da je pouzdan  partner u regionalnim i međunarodnim operativnim aktivnostima i da ima kapaciteta da zaštiti granicu u skladu sa najboljim evropskim standardima.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 00:30