Радна група за сузбијање криволова / - MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, šUMARSTVA I VODOPRIVREDE
27/10/2021 u 10:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почела са радом група за сузбиjање употребе експлозивних направа у сврху улова рибе

Главни задатак радне групе биће посебна пажња локалитетима на коjима jе изражена употреба експлозивних направа, као и електричних уређаjа и других недозвољених алата у циљу улова рибе, као и идентификациjа и процесуирања затечених лица у криволову

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде jе, у складу са закључком Владе од 30. августа 2021. године, формирало реформисану радну групу за сузбиjање употребе експлозивних направа и других недозвољених алата у сврху улова рибе, коjа jе 26. октобра 2021. године одржала своj први састанак у просториjама министарства.

image
- MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE, šUMARSTVA I VODOPRIVREDE

У радну групу укључени су представници свих релевантних државних, научних и других институциjа као и представници невладиног сектора, коjи су се приjавили на Jавни позив. Поред представника из Директората за рибарство, у раду ове радне групе учествуjу и представници Министарства унутрашњих послова, Основног државног тужилаштва, Управе поморске сигурности, Лучке капетаниjе, Националних паркова ЦГ, Института за биологиjу мора, Удружење грађана „Стоп криволову“, Савез за спортски риболов на мору и на слатким водама , као и НВО „Green home“.

Сузбијање девастације природних ресурса

У наредном периоду ће се интензивирати акциjе против овог вида девастациjе природних ресурса. Инспекциjа за рибарство, Управа полициjе као и рибочуварске службе ће посебну пажњу посветити питању нелеганог риболова на простору општине Даниловград, Колашин, као и Скадарског jезера.

- Овом приликом апелуjемо на све савjесне грађане, спортске риболоваце, рониоце, привредне рибаре, да приjаве евентуалне нелегалне активности, како би помогли надлежним институциjама да правовремено реагуjу, jер само заjедно можемо сачувати наша природна богатства - наводи се у саопштењу министарства.

- Као прва активност ове радне групе одређуjе се jасно дефинисање наредних корака, односно мjера и активности кроз Акциони план, коjи ће бити завршен у што краћем року, како би се почело са реализациjом мjера и активности и бар донекле санирали тренутно стање.

Главни задатак ове радне групе у будућности биће да посвети посебну пажњу локалитетима на коjима jе изражена употреба експлозивних направа, као и електричних уређаjа и других недозвољених алата у циљу улова рибе, као и идентификациjа и процесуирања затечених лица у криволову. Такође jе потребно посветити пажњу и контроли пиjаца, маркета, ресторана, као и ближе упознавање jавности о штетним последицама коjе проузрокуjе употреба експлозивних направа и других недозвољених алата и опреме у риболову - наводи се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 06:52