/ - Фото: Институт за љекове
11/03/2022 u 13:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почела са радом Лабораторија Института за љекове

Већ имамо велико интересовање за услуге Лабораторије и очекујемо да убрзо започнемо успјешну сарадњу са бројним институцијама, закључила је Мугоша

Најмлађа организациона јединица у Институту за љекове и медицинска средства Црне Горе - Лабораторија, започела је са својим радом, саопштено је из те здравствене институције.

У претходним данима, Институт је организовао обилазак Лабораторије институцијама заинтересованим за услуге које ова Лабораторија обезбјеђује, а посјетили су их представници Института за јавно здравље, Центра за екотоксиколошка испитивања, Универзитета Доња Горица, Медицинског, Металуршко-технолошког, Природно-математичког факултета, Управе царина и Монтепута.

Према ријечима директорице Института за љекове и медицинска средства Доц. др сц. мед. спец. Снежане Мугоша, Лабораторија је првенствено основана у циљу борбе против фалсификованих и субстандардних љекова, као и ради унапређења научно-истраживачког рада Института који је наставна база Универзитета.

- У Лабораторији се примјењују технике дифракције и флуоресценције X зрака које, уз најновију опрему доступну тржишту, пружају велике могућности. Овим техникама могу се спроводити анализе по природи врло различитих узорака, попут љекова, суплемената, козметике, хране, биолошких, геолошких и узорака животне средине, као што су узорци ваздуха, земље и воде. Примјер ове разноврсности анализа су узорци попут камена у бубрегу или жучној кеси. Одређивањем њиховог састава добијају се информације о узроку настанка болести, што љекарима који лијече ову популацију пацијената значајно помаже у лијечењу и секундарној превенцији ове врсте обољења - казала је Мугоша.

Она истиче да опрема и капацитети којима располаже Лабораторија нијесу уобичајени за друга национална регулаторна тијела, чиме је Институт направио корак даље у погледу свог развоја.

- Већ имамо велико интересовање за услуге Лабораторије и очекујемо да убрзо започнемо успјешну сарадњу са бројним институцијама - закључила је Мугоша.

Из Института за јавно здравље сматрају да је посјета Институту за љекове и медицинска средства и обилазак савремено опремљене Лабораторије за идентификацију фалсификованих и субстандардних љекова била прилика да се даље продуби иначе успјешна сарадња ове двије институције.

- Институт за јавно здравље и Институт за љекове и медицинска средства су у претходном периоду тијесно сарађивали, што је било од великог значаја у времену пандемије коронавируса, гдје су ове двије институције заједничким напорима допринијеле увозу и регистрацији, а након тога и успјешном спровођењу и праћењу нежељених ефеката вакцинације против ковида - оцијенио је приликом посјете Лабораторији директор Института за јавно здравље Црне Горе Игор Галић.

Из Института за јавно здравље су нагласили да ће сарадња ове двије институције у наредном периоду бити изражена нарочито на пољу додатака исхрани, гдје се под вођством Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове очекује доношење нових прописа и стандарда који се односе на регистрацију додатака исхрани, њихов састав и количине различитих супстанци које се могу користити у њиховој производњи.

- Неке супстанце, попут ботаничких препарата, користе се, како у додацима исхрани, тако и у љековима, те је неопходно заједничким напорима и у сарадњи са институцијама ЕУ разграничити ове производе и јасно дефинисати услове за њихово стављање на тржиште Црне Горе. С обзиром на заједничка поља интересовања ове двије институције, очекује се унапређење сарадње и на пољу научно-истраживачког рада, гдје обје институције активно учествују у научно-наставном раду Медицинског факултета у Подгорици те посједују велику мрежу партнерских институција и велико искуство у научно-истраживачком раду на националном и међународном нивоу - наводе из Института за јавно здравље.

Они кажу да савремено опремљена лабораторија Института за љекове и медицинска средства у сарадњи са лабораторијама Института за јавно здравље може значајно допринијети аналитици и процјени квалитета и здравствене безбједности не само љекова, већ и осталих физичко-хемијских супстанци и контаминената који се могу налазити у различитим матриксима (храна, вода, земљиште и сл.), што ће допринијети очувању и унапређењу здравља становништва.

Након 25 година успјешног пословања Центра за екотоксиколошка испитивања (ЦЕТИ) и сарадње са многим научно-истраживачким институцијама, сматрају да су ојачани технички капацитети Института за љекове и медицинска средства инструментом XРД дали шансу успостављању интензивније сарадње, како у стручном, тако и у научном дјеловању обје институције.

- Након сагледавања могућности нове Лабораторије опремљене модерном софистицираном опремом, мишљења смо да постоје сви услови за заједничко наступање, како на тржишту услуга, тако и у истраживању у смислу допуњавања, а не компетиције - казао је извршни директор ЦЕТИ-ја Видоје Петричић.

Представници Универзитета Доња Горица, Медицинског, Металуршко-технолошког, Природно-математичког факултета, Управе царина и Монтепута такође су истакли значај успостављања сарадње са Институтом и препознали могућности које нуди Лабораторија у оквиру њихових активности.

Из Института за љекове и медицинска средства истичу да су услуге Лабораторије комерцијално доступне свим физичким и правним лица којима су потребне, а за потребе здравствених установа, као и студената и научних радника цијене анализа ће бити умањене за 50 одсто.

- Отворени смо за сарадњу са свим заинтересованим лицима која могу имати користи од услуга које пружа наша Лабораторија - закључују из института.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 02:32