Марко Беговић / - Министарство
26/02/2022 u 12:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Почеле реформе у Управи за спорт и младе

Како је један број неправилности захтијевао посебну пажњу, тј. како никада раније нису контролисани финансијски извјештаји корисника буџетских средстава, формирана је Комисија за надзор над спровођењем програма и активности које спроводе спортске организације

Ступањем на дужност в.д. директора Марка Беговића, Управа за спорт и младе отпочела је са усмјереним реформским захватима с циљем успостављања одрживих темеља за развој спорта у Црној Гори. У том правцу, формирано је више радних тијела и комисија које су дјеловале у правцу отклањања системских пропуста који су производ политизације спорта, непотизма и негативне селекције, наводи се у саопштењу Министарства просвјете, науке, културе и спорта (МПНКС).

- Како је један број неправилности захтијевао посебну пажњу, тј. како никада раније нису контролисани финансијски извјештаји корисника буџетских средстава, у сарадњи са МПНКС формирана је Комисија за надзор над спровођењем програма и активности које спроводе спортске организације. Том приликом, уочени су озбиљни недостаци, а тичу се првенствено пропуста некадашњег Министарства спорта и младих, као и Управе за спорт и младе у дијелу контроле намјенског трошења средстава - саопшено је из министарства.

Имајући у виду претходно, министарство је донијело нови подзаконски акт за суфинансирање спорта са критеријумима уз јасне процедуре како и за који сврху трошити средства пореских обвезника државе Црне Горе.

- Такође, инициран је један број инспекцијских надзора који су потврдили налазе Комисије за надзор. Пошто су одредбе Закона о спорта недвосмислене, корисницима буџетских средстава за које се увтрдило да нијесу трошили средства намјенски, наложено да иста без одлагања врате. Поред контроле, по први пут, средства пореских обвезника се враћају у буџет државе Црне Горе наводе из МПНКС.

Наиме, у овом моменту, како истичу, пет националних спортских савеза је вратило цјелокупан износ, док су у процедури повраћаја два корисника буџетских средстава, а додатна појашњења су затражен од десетак националних спортских савеза.

- Посебно поздрављамо одлуку Атлетског савеза Црне Горе, који су, разумијевајући озбиљност ситуације и циљу деблокаде финансирања атлетског спорта, преузели одговорност и извршили повраћај буџетских средстава. Такође, раније ове године, челници Ватерполо и пливачког савеза, прихватајући сугестије в.д. директора Управе, исправили су формалне недостатке и демократски искорачили заказивањем нове Изборне скупштине савеза - наглашава се у саопштењу.

На овај начин, истичу, отвара се ново, развојно поглавље за црногорски спорт, поштујући прописе државе Црне Горе и стављањем фокуса на добробит спортиста и спортских радника.

- Управа за спорт и младе ће наставити са даљим мјерама и радњама из оквира својих надлежности, усмјеравајући спортски покрет на неопходност пуне демократизације, деполитизације и професионализације управљачких структура. Гајећи политику нулте толеранције на корупцију и на негативне појаве у спорту, Управа за спорт и младе, убрзо покреће форензичку контролу рада појединих корисника буџетских средстава као и контроле свих инфраструктурних пројеката који су финансијски подржани од стране некадашњег руководства - закључује се у саопштењу МПКНС.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 23:15